16-06-08

Mijn lieve vriendjes allemaal,

 

Ik ben weer terug. Vijf maanden lang ben ik er niet geweest, en nu zit ik terug in mijn eigen geel-geverfde kamer. Mijn laptop is terug aangesloten op mijn eigen netwerk en heeft weer haar eigen IP-adres. Ze is nog een beetje ziek van de reis. Heeft een virus gehad en heeft daar nog altijd een paar littekens aan overgehouden. De 'n' van haar toetsenbord blokkeert, en de control-toets ook een beetje. Misschien mist ze haar zusterlaptop, die de laatste vijf maanden samen met haar werkte in dezelfde kamer. Die zusterlaptop staat niet nog steeds in Zweden, ze staat hier beneden. Nog slechter aan toe dan zijzelf, want de zusterlaptop is op haar laatste dag in Zweden gecrasht.

Maar laten we het even over de eigenaar van de laptop hebben. Ik dus. Ik ben weer in België, en ik ben niet helemaal zeker dat ik dat zo fijn vind. Natuurlijk vind ik het leuk om iedereen weer terug te zien, mijn familie om mij heen te hebben, eindelijk weer eens af te spreken met jullie, mijn vriendjes. Natuurlijk is het een verademing om gewoon in de supermarkt alcohol te kunnen kopen - als ik dat zou willen - en om gewoon mijn eigen taal te kunnen spreken en begrepen te worden. En natuurlijk is het fijn dat ik weer gewoon naar de bioscoop kan gaan zonder dat ik de volgende drie weken moet bezuinigen op eten omdat een kaartje bijna tien euro kost. Euro. Er zitten nog steeds kronen in mijn 'planbok' en ik wil nog altijd delen door tien. Dat zou leuk zijn, natuurlijk, want dan zou het leven er ineens heel wat goedkoper op geworden zijn. Maar voor de rest is het teruggekomen zijn heel erg... vreemd. Ik snap niets van de nieuwe badkamerregels thuis en ik weet de helft niet meer liggen. Dat is nog het minste. Ik hoor overal Nederlands en het is vermoeiend om weer alles te begrijpen. Ik heb moeite om niet in het Engels te beginnen, en in mijn zinnen zit sowieso meestal wel ergens Engels of Zweeds. Of het nu in de woordenschat is of in de zinsbouw. Ik durf nog eventjes niet buiten te komen en verberg mij nog even op mijn slaapkamer, waar ik rustig in het Engels kan denken en herinneringen in een plakboek kan kleven. Maar ooit zal ik er eens uit moeten komen. En onder ogen moeten zien dat ik écht weer terug ben.

Geen wandelingetjes meer langs het meer naar huis als ik de bus heb gemist - het idee dat ik dat hier zou doen - en geen barbecues meer bij het meer. Geen twee uur op de bus om naar de eerstvolgende grote stad te rijden, geen shortcut via Dinoland meer, niet snel even naar de Netto of snoep gaan scheppen in de Hemmakväl. Niet meer voor vijf uur het Systembolaget binnen rennen en geen ciders meer op de pier. Geen tien keer fika tijdens één les, geen kamer meer delen en geen luid gebons op de deur als Griet Nummer Drie eraan komt. Ook geen smerige keuken, afwas van drie weken en toiletpapier dat altijd op is meer - maar dat is niet zo erg. Geen sneeuwballen meer die tegen het raam slaan, geen zeepslide in de gang en geen meidenfilms in de Common Room. Geen bezoekjes van vriendinnetjes op onze kamer, niet meer hard meezingen met cheezy muziek en geen schrik meer dat iemand jouw ijs uit de diepvries heeft gestolen. Geen hockeymatchen meer in de Kinnarpsarena en geen zwempartijtjes meer in het Rosenlundsbadet. Niet meer met z'n allen voor het huis in het gras liggen, geen feestjes meer en geen nachtlawaai van dronken British Boys. Geen vrolijk gezang op de gang als ons Griekse Zonnetje opstond, geen zonsopgang om half vier 's ochtends. Geen slepende voetjes van de Thai Girls over de vloer en niet langer "Let's Dance' tien minuten als alarm van onze Buurjongen als hij moest opstaan. Geen brandalarm bij het aansteken van de oven, geen international dinners in de gang. Geen gezamenlijke dress-ups en make-up-sessies voor feestjes, niet meer de slappe lach om iets wat de British Boys zeggen of doen, geen sugar highs meer. Geen Zweden meer. Terug naar de realiteit.

Het zal vast wel weer wennen, het zal vast binnen een paar weken weer lijken alsof ik nooit ben weggeweest. Behalve voor dat speciale plekje in mijn hart waar alle herinneringen zitten, en behalve voor de massa's vrienden met wie ik dankzij Facebook contact kan houden. Het zal een beetje moeilijk worden, want het leven daar was zo anders dan hier. Maar uit een ervaring, een avontuur als dit zullen er vast nog honderden anderen uitvloeien. Wie weet waar ik volgende keer terechtkom? Zweden? Singapore? United States? Oostenrijk? Australië? Duitsland? Nederland? Rusland? Oekraïne? Tientallen vraagtekens, tientallen verschillende richtingen die ik met mijn leven in kan slaan. Nee, dat zwart gat waar ik zo bang voor was, dat bestaat niet. In de plaats is er een hele grote autostrade, met heel veel verschillende richtingen die ik uit kan. Steeds verder en verder mijn leven in. Maar maak jullie geen zorgen, vriendjes. Ik kom altijd wel weer terug, at some point. Want waar ik ook ben, ik ben altijd een beetje bij jullie. Want bij jullie voel ik mij thuis.

Ik kan niet wachten jullie allemaal weer te zien!
Lievs,

 

13:45 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

välkommen hemma!!

Gepost door: Eline | 21-06-08

Hihi... Tack sa mycket!

Gepost door: Sneeuwwitje | 22-06-08

De commentaren zijn gesloten.