27-05-07

Ahoi, Kapitein Sparrow!

 

Neem me mee, neem me alsjeblieft mee op zee. Je bent onderhand toch al gewend aan vrouwen aan boord, en ik wil de beste vrouwelijke piraat ever worden. Dat kan ik natuurlijk alleen als ik les krijg van de beste mannelijke piraat ever... (je ziet, ik ben alvast geweldig in de zeer belangrijke piratenkunst van het slijmen en degenen gebruiken die je nodig hebt).

Ik ben best sterk, ik hou van rum en ik word niet zeeziek. Ik kan een mooi mondje piratentaal spreken: "Blikskaters! Corsaar, waar ben je met mijn oorlam heen? Open die kluisgaten en zie dat je het terugvindt, anders laat ik je van de plank lopen! Savvy?" Ik ken alle piratenstraffen, alle codes en regels en ik weet welke wapens te gebruiken. Niet dat ik ze ooit al gebruikt heb, maar moeilijk kan dat niet zijn. Ik heb een voorliefde voor fabelachtige schatten, en ik vind gokken een bijzonder fijn tijdverdrijf. Mijn kookkunst is niet je dat, maar ik kan Salmagundi maken. En bovendien ken ik genoeg nautische termen om een schip drijvende te houden. Als dat geen cv is waar een kapitein van achterover valt, dan weet ik het ook niet meer.

Zo. Dan ga ik nu deze brief in een fles stoppen, de zee in gooien en hopen dat hij jou bereikt. Hoe contacteer je anders een piraat?

Yo ho, yo ho, a pirate's life for me!

11:32 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-05-07

Beste Inspiratie,

 

Het zou tof zijn als je terug zou komen. Ik weet wel dat ik gewoon moet blokken en als een papegaai de teksten van mijn leerkrachten in mijn hoofd moet prenten, daar is inspiratieloosheid geen probleem bij. Het is zelfs niet echt nodig inspiratie te hebben voor het examen redactie, aangezien ik in de laatste twee jaar echt heb geleerd te schrijven op commando en niet op inspiratie. Het helpt natuurlijk altijd wel, maar nodig is het niet. Ik heb dan ook voor ik aan deze Brieven begon, twee maanden schrijfloos gebleven omdat al het plezier eraf was. Ik zou het dus wel appreciëren mocht je terug willen komen, want anders is er niet veel aan...

Kort gezegd zit het zo: ik verveel mij zonder jou. Mijn hoofd zit vol, en ik krijg het er niet uit, ik word er rusteloos van en ik kan niets doen, zodat ik mij ga vervelen. En dàt is echt het laatste wat ik nodig heb tijdens het blokken... Dus, alsjeblieft, inspiratie: kom je terug?

Met open armen wachtend,

11:46 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-05-07

Lieve Scriptieschrijvertjes,

 

Laatste loodjes en naderende deadlines: het zijn twee begrippen die je 's nachts hardop kan dromen, twee puzzelstukjes die niet in elkaar passen, maar die toch om één of andere bizarre reden onlosmakelijk met pattex met elkaar zijn verbonden. En ze zijn er... de maand van de deadline is aangebroken, de laatste loodjes beginnen te wegen. Ik heb geen eindwerk. Nog niet. Maar al zal het maar een schrale troost zijn, ik heb elk jaar op zijn minst twee grote deadlines met laatste loodjes, en dan heb ik het nog niet over alle andere deadlines waarmee ze naar mijn hoofd gooien. Nu is het enige verschil dat ik voor dat lelijke woord gekozen heb, en jullie niet. Maar geen zorgen: ik kan er nooit meer aan ontsnappen, jullie zullen er binnen enkele laatste loodjes voor eeuwig van verlost zijn.

Lief Zussie, nog maar heel even en de bomen die je ziet zijn niet meer om op te schrijven. Nog maar heel even en je kan gewoon mensen met hersenletsels helpen te revalideren, zonder dat je lettertje per lettertje moet opschrijven wat voor letsels er precies zijn en wat voor schalen en behandelingen er allemaal zijn. Nog maar heel even, en de vrees om er zelf een niet-aangeboren hersenletsel aan over te houden is weer helemaal weg!

Lieve Pretty Nurse, trek het je maar niet aan dat je begeleiding alweer zegt dat je tekst vol fouten staat. Ik denk, dat ze zelf niet kan schrijven. Of vergeten is hoe het moet, nadat ze al jaren geen scriptie meer heeft moeten schrijven. Maak je maar geen zorgen. Straks kan jij gewoon weer babbeltjes slaan met de oudjes, zonder je zorgen te hoeven maken over dt-fouten of zinsconstructies. Met hen praten en hen helpen niet te vallen is vast veel zinvoller dan erover schrijven...

Lieve Grote Els, daar zit je dan tussen al je waanzinnige schrijvers en waanzinnige boeken. Je zou er voor minder zelf waanzinnig van worden... Gelukkig ben jij waanzinnig goed, en waanzinnig fantastisch! Als je er tussen de lijnen door nog even in slaagt mij door mijn examen Duits te helpen, dan kan jij werkelijk alles! Waanzinnig veel succes!

Lief Elsje, het zit er bijna op. Je laatste middelbaar jaar, en ook je eindwerk. Volgens mij gaat het er geweldig uitzien, die hele geschiedenis van De Morgen. Nog eventjes doorbijten, nog eventjes doorschrijven, en dan heb je de beste en langste vakantie van je hele leven! Ik blijf voor je duimen, ik blijf voor je klaarstaan!

Lief Kaatje Piraatje, ook voor jou nog even de tandjes op elkaar! Maar niet te hard... want dan komen er problemen van... Problemen die jij straks allemaal kan oplossen, net zo goed als je het mijne hebt opgelost. Reken maar dat jij de beste tandarts van de wereld gaat worden. Nu alleen die scriptie nog... maar die kan je gerust doorspoelen met rum. Tenzij... Why's the rum always gone?

Lieve Veers, bijna heb je ze doorgrond, die wierdingetjes van op Antarctica. Ze zien er allemaal heel mooi uit, en dat zal jouw scriptie vast ook. Het is een heel koud onderwerp, maar ik ben er zeker van dat iedereen er warm van wordt. En wie weet, kan je hierna die wierdingetjes ooit wel eens echt gaan bekijken...

Lief Inge-Conijntje, voor jou is de deadline een beetje opgeschoven. Voor jou is er nu meer tijd voor jou, meer tijd om even uit te rusten en dan met verse moed weer opnieuw te beginnen. En je zal zien, dan zal het vanzelf goed gaan!

Liev Dansertje, tot slot... ook jij bent een scriptieschrijvertje geworden. Tussen al het dansen en lesgeven door. Omdat je een diploma wil hebben voor als de dansdroom instort. Volgens mij gaat dat niet gebeuren. Dat diploma, dat komt er. Die scriptie, die zal je wel lukken. Je hebt mij superpunten bezorgd door dat bijna-perfecte interview, dan moet een scriptie toch helemaal geen probleem meer zijn? En als het dat wel is... dan sta ik nog altijd bij je in het krijt, en wil ik je er gerust mee komen helpen. Wie weet kan ik er, ja, Sprokenmeisje, een cafédate aan vastplakken. Maar anders is een paar uur naar je kijken al meer dan hemel op aarde genoeg, genoeg om te vergeten dat ook ik met een helse deathline zit... binnen twee dagen...

19:35 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

06-05-07

Sweet Montgomery,

 

Ik weet wel dat je niet bestaat. Toch niet echt. Je bent gewoon een personage uit een film. De film die ik waarschijnlijk al het vaakst gezien heb in mijn leven, zo minstens een keer in de twee maanden. Elke keer weer denk ik, ach, ik ken jou vanbuiten, ik hoef jou niet meer te zien. En elke keer blijf ik weer zitten. En elke keer ontdek ik weer nieuwe dingen. Het enige wat blijft, is dat jij mij elke keer weer raakt. Montgomery MacNeill, de roodharige homojongen uit Fame.

"Never being happy isn't the same as being uhappy. Is it?" Nee, Monty... it isn't... Op dat moment zou ik elke keer weer in de film willen stappen, gewoon door het scherm heen tot in de zaal waar je op dat stoeltje zit. Zou ik onderweg mijn meisjeshuid verloren zijn en in een jongenshuid kruipen. En zou ik jouw hoofd in mijn handen nemen, je aaien en kussen en zeggen dat being happy can start now. Of zoiets. In elk geval het soort gebaar dat Doris doet als Ralph helemaal opgevouwen op de verwarming zit in jouw appartement, en jij hen hun privacy gunt en weggaat. Zie je, dat vind ik... Ik weet niet hoe ik het vind, maar het raakt me elke keer weer. Die blikken van jou, die verdrietige ogen in dat gezicht dat onwillekeurig aan een clowntje doet denken. A sad clown. Eén van die hele mooie dingen die in Fame zitten, als je hem maar vaak genoeg bekijkt en er hard genoeg over nadenkt.

Soms wou ik jou zijn. Niet om het never being happy-gevoel, dat ken ik heus wel. Gewoon. Ik wou dat ik jou was. Die genderissues van mij ook, sinds de eerste keer Fame wilde ik al een homojongen zijn in plaats van mij. Niet maar gewoon een jongen, nee... De jongen die jij bent, die achtergelaten is door zijn moeder en die psychiaters frequenteert om de muizenissen in zijn hoofd weg te halen. De jongen die heimelijk verliefd is op Ralph, de macho Puertoricaan die met je beste vriendin het bed in duikt. Het is film, Sneeuwwitje... film... is niet echt... en toch wou ik soms...

Dat ik in de vensterbank kon gaan zitten, mijn gezicht om de seconde verlicht door de roze neonreclame, en dat ik gitaar kon spelen. En ik zou zingen. "Is it okay if I call you mine? Just for a time, and I will be just fine. If I know that you know that I'm wanting , needing your love... If I ask of you is it all right, if I ask you to hold me tight through a cold, dark night. 'Cause there may be a cloudy day in sight and I need to let you know that I might be needing your love... And what I'm trying to say isn't really new. It's just the things that happen to me when I'm reminded of you. Like when I hear your name, or see a place that you've been, or see a picture of your grin, or pass a house that you've been in at one time or another. It sets off something in me I can't explain, and I can't wait to see you again. And what I'm trying to say isn't really new, it's just the things that happen to me when I'm reminded of you..."

Love,

20:04 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-05-07

Geachte heren van De Lijn,

 

Ik dien een serieus gemeend voorstel in om onze prachtige, meermaals bekroond met de bus-van-het-jaar-prijs lijnbussen in te ruilen. U hoort het goed, ik wil ze inruilen, en wel voor het soort bussen dat in Amerika rondrijdt.

In Amerika, zo was Engeltje zo vriendelijk mij te vertellen op die geweldige manier waarop ik àltijd weer geboeid blijf luisteren zonder echt door te hebben dat ze mij stiekem iets aan het bijleren is dat ik dan achteraf ook effectief onthoudt, in Amerika moet je gewoon op de onderste treeplank van de bus gaan staan, en dan gaan de deuren open. Het gebeurt dan wel eens dat de deuren opengaan als de bus nog rijdt. Toch lijkt mij dit een geweldig, wat zeg ik, hét beste idee van de eeuw. Bedenk eens even hoe vaak mensen al niet de trein zouden hebben gemist, omdat ze op amper enkele meters van de bushalte in een muurvaste file komen te zitten. De buschauffeur vertikt het dan meestal de deur vroeger open te maken dan op het moment dat hij aan de halte is aan komen geschoven, en tegen die tijd heb je dan je trein met lede ogen al nét zien vertrekken. In Amerika zou ik gewoon op de treeplank zijn gaan staan, en was ik vrij. Vrij om mijn trein net op tijd te halen. Bovendien zou het ook een verbetering van mijn persoonlijke situatie zijn. De bushalte ligt op enkele luttele meters van mijn huis. Helaas is die halte nét de laatste halte voordat de bus op zijn eindhalte is. Bovendien staat het bordje van de bushalte nét achter de te breed uitgroeiende haag tussen het kerkhof en het gemeenteschooltje. En om het dan nog eens helemaal goed te maken is de verkeerssituatie vlak voor die halte net van dien aard dat de bus zich dikwijls nog in een klein parkeerplekje moet wringen om een auto van de tegenliggende zijde te laten passeren, waardoor de chauffeur minder geconcentreerd is op het belsignaal. Met andere woorden: de bus rijdt minstens één keer per week voorbij mijn halte. Niet dat ik het meestal erg vindt om die paar meter verder te stappen. Maar soms ben ik moe, heb ik buikpijn of pijn in mijn voeten, loop ik ongemakkelijk op hoge hakken of moet ik dringend naar het toilet. En voor de rest wil ik gewoon graag van het openbaar vervoer gebruik maken voor de comfortabiliteit. Het zou dan ook tof zijn als ik ook elke keer comfortabel op mijn eigen halte werd afgezet. En als dat niet zo was, dan ging ik gewoon op de treeplank staan en sprong ik er gewoon uit. In de hoop dat de bus dan niet zoals gewoonlijk nog net voor die laatste meters de 30 kilometer per uur beperking aan zijn laars lapt en even stevig doorjaagt tot op het einde van het traject, want dan breek ik elke dag comfortabel mijn voeten.

De bussen in Amerika zijn overigens voor nog een reden beter dan de bussen hier: het belsysteem. Doorheen de hele bus hangt een touw, dat verbonden is met een bel. Iedereen die zijn halte nadert en wil bellen, hoeft gewoon maar aan dat touw te trekken. Gedaan met zoeken naar een geel knopje om op te duwen. Gedaan met mensen die per ongeluk op het rode knopje duwen. En vooral, gedaan met de irritatie die het mij oplevert als iemand die geen zitplaats meer heeft en zich vasthoudt aan de palen in de bus zijn hand nét over het belletje waarop ik net wil bellen houdt.

Dus, beste heren van De Lijn, het zou ongelooflijk tof zijn als er vanaf binnenkort een echte Amerikaanse bus rondrijdt op de lijnen die ik frequenteer. Om dan vervolgens uit te breiden naar het hele land. Leve de Amerikanisering!

Alvast bedankt,

22:33 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |