02-05-07

Geachte heren van De Lijn,

 

Ik dien een serieus gemeend voorstel in om onze prachtige, meermaals bekroond met de bus-van-het-jaar-prijs lijnbussen in te ruilen. U hoort het goed, ik wil ze inruilen, en wel voor het soort bussen dat in Amerika rondrijdt.

In Amerika, zo was Engeltje zo vriendelijk mij te vertellen op die geweldige manier waarop ik àltijd weer geboeid blijf luisteren zonder echt door te hebben dat ze mij stiekem iets aan het bijleren is dat ik dan achteraf ook effectief onthoudt, in Amerika moet je gewoon op de onderste treeplank van de bus gaan staan, en dan gaan de deuren open. Het gebeurt dan wel eens dat de deuren opengaan als de bus nog rijdt. Toch lijkt mij dit een geweldig, wat zeg ik, hét beste idee van de eeuw. Bedenk eens even hoe vaak mensen al niet de trein zouden hebben gemist, omdat ze op amper enkele meters van de bushalte in een muurvaste file komen te zitten. De buschauffeur vertikt het dan meestal de deur vroeger open te maken dan op het moment dat hij aan de halte is aan komen geschoven, en tegen die tijd heb je dan je trein met lede ogen al nét zien vertrekken. In Amerika zou ik gewoon op de treeplank zijn gaan staan, en was ik vrij. Vrij om mijn trein net op tijd te halen. Bovendien zou het ook een verbetering van mijn persoonlijke situatie zijn. De bushalte ligt op enkele luttele meters van mijn huis. Helaas is die halte nét de laatste halte voordat de bus op zijn eindhalte is. Bovendien staat het bordje van de bushalte nét achter de te breed uitgroeiende haag tussen het kerkhof en het gemeenteschooltje. En om het dan nog eens helemaal goed te maken is de verkeerssituatie vlak voor die halte net van dien aard dat de bus zich dikwijls nog in een klein parkeerplekje moet wringen om een auto van de tegenliggende zijde te laten passeren, waardoor de chauffeur minder geconcentreerd is op het belsignaal. Met andere woorden: de bus rijdt minstens één keer per week voorbij mijn halte. Niet dat ik het meestal erg vindt om die paar meter verder te stappen. Maar soms ben ik moe, heb ik buikpijn of pijn in mijn voeten, loop ik ongemakkelijk op hoge hakken of moet ik dringend naar het toilet. En voor de rest wil ik gewoon graag van het openbaar vervoer gebruik maken voor de comfortabiliteit. Het zou dan ook tof zijn als ik ook elke keer comfortabel op mijn eigen halte werd afgezet. En als dat niet zo was, dan ging ik gewoon op de treeplank staan en sprong ik er gewoon uit. In de hoop dat de bus dan niet zoals gewoonlijk nog net voor die laatste meters de 30 kilometer per uur beperking aan zijn laars lapt en even stevig doorjaagt tot op het einde van het traject, want dan breek ik elke dag comfortabel mijn voeten.

De bussen in Amerika zijn overigens voor nog een reden beter dan de bussen hier: het belsysteem. Doorheen de hele bus hangt een touw, dat verbonden is met een bel. Iedereen die zijn halte nadert en wil bellen, hoeft gewoon maar aan dat touw te trekken. Gedaan met zoeken naar een geel knopje om op te duwen. Gedaan met mensen die per ongeluk op het rode knopje duwen. En vooral, gedaan met de irritatie die het mij oplevert als iemand die geen zitplaats meer heeft en zich vasthoudt aan de palen in de bus zijn hand nét over het belletje waarop ik net wil bellen houdt.

Dus, beste heren van De Lijn, het zou ongelooflijk tof zijn als er vanaf binnenkort een echte Amerikaanse bus rondrijdt op de lijnen die ik frequenteer. Om dan vervolgens uit te breiden naar het hele land. Leve de Amerikanisering!

Alvast bedankt,

22:33 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Amerikanisering???Hmmm liever niet het is al erg genoeg...
Ik wil graag ff reageren over uw opvattingen over dat Amerikaans systeem versus het onze.Gewoon om u te informeren over dingen die u allicht niet wist maar toch beter wel ff weet...


En de reden dat wij buschauffeurs pas de deuren open doen aan de halte heeft verscheidene redenen:
1)voor uw eigen veiligheid, wij zijn verantwoordelijk voor u! Dus als u op voorhand uitstapt en u wordt aangereden..... :s dikke miserie!
2) Het systeem in de hedendaagse bussen (en dan spreek ik uiteraard enkel over regiebussen en niet over het materiaal van zogenaamde "pachters"!) is danig ingesteld dat het meestal gewoon onmogelijk is de deuren te openen als de bus niet geheel stilstaat..
Goed ik kan uw ergernissen best begrijpen maar wij doen ook maar ons werk, en idd: moesten wij meer rittijd van DL krijgen zouden we vele beter kunnen bollen en zouden er niet zoveel vertragingen zijn... Maar ja.
PS: als het belsignaal niet gehoord wordt, gene paniek; op het display op het dashboard is te zien wanneer iemand de halte heeft aangevraagd, hehe...

Prettige dag nog!!

Met vriendelijke groeten

Gepost door: busje_33 | 03-05-07

Blog nr. 7: Het tot uiting brengen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis met Sneeuwwitje.

Gepost door: Lisa | 11-10-07

De commentaren zijn gesloten.