25-04-07

Beste Veers,

 

Morgen is het je verjaardag. Ik heb een cadeautje. Maar meer nog dan dat, heb ik vandaag al een brief. Een weetjenog-brief. Omdat ik er van hou terug in de tijd te gaan. Zeker als die tijd vervlogen is, en vermoedelijk nooit meer terugkomt. Of anders helemaal anders. Morgen wordt je tweeëntwintig, net als ik. En twee twee's, dat is het perfecte moment om te weet-je-noggen.

Weet je nog, toen we vier waren? Natuurlijk niet... De enige reden dat wij allebei nog weten dat ons eerste legendarische gesprek ooit een ruzie was over of het nu letterkoeken of Betterfoodkoeken waren, is dat we het ons ooit konden herinneren, en toen kunstmatig zijn blijven herhalen en onthouden. En dat doe ik dus nu weer, ik zal het tot in de eeuwigheid blijven herhalen tot ik het zelf niet meer kan horen. Want het is volgens mij de enige vriendschap ooit die steunt op het fundament van een ruzie over Betterfoodkoeken. En het wàren Betterfoodkoeken.

Weet je nog, toen we zes waren, en jij verliefd was op... jeweetwelwie? Diegene die je voor de rest van je schooltijd is blijven achtervolgen, en waar ik je jaren mee geplaagd heb? Jij had toen het blondste haar van de hele klas, ik vond dat het bijna wit was. En dat je op een prinses leek, of toch op mijn perceptie van een prinses in die tijd. Het is eigenlijk de enige tijd in mijn leven dat ik meisjesachtigsgewijs over prinsessen nadacht. Dat heb ik daarna nooit meer gedaan. Ik kan dus besluiten dat jij nog altijd die prinses moet zijn die je toen was, omdat het beeld nooit vervangen is, enkel een beetje vergeeld en op de achtergrond geraakt. Net als wij nu.

Weet je nog, toen we acht waren? Toen begon het allemaal. Het elkaar proberen overtreffen. De hersenwedloop. Het was ofwel jij, ofwel ik. Ofwel Ann, als ze bij ons in de klas zat. Het was stimulerend, het steeds beter proberen zijn dan de andere. Voor mij toch... ik presteer altijd net iets beter als ik er een wedstrijdje van kan maken. Omdat ik niet tegen mijn verlies kan. Ik heb intussen moeten leren leven met verliezen. Want jij stak erbovenuit. Jij kon rekenen, en ik niet. En ik bleef het niet halen, met mijn talenknobbel alleen. Het vijfde leerjaar was een Cubacrisis wat dat betreft, en ik heb op de knop gedrukt die de Varkensbaai eraan deed gaan. Ik heb mijn kansen vergooid, jij niet. Jij bleef de slimste van de klas, en hoewel ik slim bleef, moest ik de -ste laten vallen. Want aan het eind van de lagere school had jij alle -ste's. De slimste. De grootste. De beste.

Weet je nog, de leuke dingen die we deden in het zesde? Toen we echt begonnen te leven? Daarvoor waren we kinderen, toen ontdekten we de Joepie. Zaten we te giechelen, en hadden we idolen. We gingen op bosklassen, we speelden toneeltjes. Jij en Ann waren de besten van de klas, dus jullie kregen de hoofdrollen. Ik was tekstloos, speelde de oude hertogin. Smoelen trekken om de aandacht op mij te trekken, ja, dat deed ik. Dat deed ik overal. En dat doe ik nog steeds.

Weet je nog, toen ik in het eerste middelbaar naar een andere school ging? We zaten gelukkig wel samen in de dansschool, en elke vrijdag luisterde ik naar de heerlijke verhalen uit jouw klas, miste ik mijn oude school en wilde ik niets liever dan terug bij jou in de klas zitten. Ik geloof dat ik het onbewust expres heb gedaan, slecht werken en mij tegen iedereen afzetten, vooral tegen de school. Zodat ik terug kon. En ik kwàm terug, en ik kwàm in jouw klas terecht. Niet dat het daar altijd van een leien dakje ging, want ik bracht mij en jou dikwijls genoeg in de problemen met mijn onnadenkende uitspattingen. Maar we hebben het overleefd. Uiteindelijk hebben we het hele middelbaar overleefd, zonder al te veel kleerscheuren. Zelfs al zaten we na dat jaar niet meer in dezelfde klas.

Weet je nog, ik in de economie en jij in de wiskunde? En de grappige situaties die dat gaf? Samen in Londen in een gastgezin, en de leerkrachten die verbaasd uit de lucht vielen. Hoe was dat mogelijk, dat iemand uit die eliteklas en iemand uit de vuilnisbak toch elkaars beste vriendin waren? Toen in Londen verjaarde jij ook. Mijn zusje zit nu in Londen, bij net zo'n gastgezin. Tijd gaat zo snel... Straks zal ze niet op eindreis gaan, omdat ze moet dansen. Wij gingen wel, in het zesde. Naar Griekenland, al wilde ik liever naar Italië. Van onze klasgenoten hadden we weinig last, en eigenlijk bij nader inzien was het een fijne reis. Als je de leerkrachten even wegdenkt. Dat laatste jaar was er eentje om in te kaderen, al was het dat op het moment zelf waarschijnlijk niet. Maar nu, nu heb ik heimwee. Naar onze middagpauzes tegen de verwarming.

Weet je nog, toen we groot werden? Ik op mijn kot, en jij elke woensdagmiddag op bezoek? En volwassen dat we deden... een porseleinen serviesje schilderen, timmeren, picknicken op bed... Of de avonden dat ik met je meeging op café met de geografen. Vingers in het kaarsvet en jou jenever doen drinken. Of naar de film met een bende die niet kon kiezen, en uiteindelijk die afschuwelijk slechte pornofilm gezien. Met de komkommerscène, en het geograafje dat op dat moment net een komkommer zat te eten. Hilarische herinneringen, en ik weet het. Ik probeer ze angstvallig bij te houden. Want ze waren in een oogwenk verleden tijd.

Weet je nog, toen je twintig werd? Ik heb geprobeerd, ik heb mijn handen tot knuisten geknepen en je uit alle macht proberen bij te houden. Maar het is mislukt. Je bent weggeglipt. Omdat ik ik bleef, en jij jij werd. Dat is niet fout. Dat is leven. En zo word je dan morgen al tweeëntwintig. Gelukkige verjaardag, Veers. Ik weet dat jij het eigenlijk bent, die een wens mag doen. Maar als ik kon, dan wou ik dat ik in die wens voor kon komen. Want weet je... ik mis je...

Gelukkige verjaardag!

21:55 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

12-04-07

Lieveheersbeestjes-graffitikunstenaar, wie je ook bent,

 

Ik ben op zoek naar jou. Ik wil weten wie je bent, en wat er achter de steeds talrijker opduikende lieveheersbeestjes met "i love you"-boodschap naast Antwerpse treinsporen steekt. Ik wil weten of je de beestjes zelf tekent, of dat je een patroontje hebt. Ik wil het ook leren. En de boodschap verder verspreiden langs alle andere treinsporen in Vlaanderen. Een liefde heerst-spoor achterlaten. Wie ben jij? Waar kan ik jou vinden?

12:08 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-04-07

Liev dansertje,

 

Er is maar één vrouw op de hele wereld die mij meer fascineert dan Engeltje, en dat ben jij. Als het niet zo'n lachwekkende vergelijking was, zou ik je kunnen vergelijken met een koekjestrommel vol pepparkakor. Weten dat ik je kan zien, is net als weten dat er zo'n koekjestrommel vlak in de buurt staat. Jou dan werkelijk zien is die koekjestrommel eindelijk openmaken, de geur opsnuiven en naar de perfecte mooie koekjes kijken. En als je tegen mij praat, is het als een eerste koekje eten... een tweede... een derde... tot je het moeilijk hebt om de koekjestrommel terug dicht te maken en opzij te zetten. Ook al zit mijn buik propvol, mijn hoofd propvol van jou, ik blijf verlangen naar meer.

Fascinerend dus, en iedereen weet wat er gebeurt als de fascinatie voor iemand opduikt. Ik kan uren naar jou kijken, zonder dat ik je hoef te zien. Mijn ogen sluiten is al genoeg. Toch is het échte dansertje nog zoveel fascinerender dan dat in mijn hoofd. En mooi. Ik schrik er elke keer weer van, als ik je zie, dat je nog mooier bent geworden dan de vorige keer. Weggedoken in mijn rode zeteltje kan ik urenlang naar je kijken. Jij ziet mij niet, maar ik jou wel. En toch lijkt het alsof je naar mij kijkt. Je danst over het podium, je vliegt bijna. Je lacht, je straalt, en je ogen kijken als twee gloeiende kooltjes de zaal in, glanzen en spiegelen tot bij mij en bijna door mij heen. En jouw lichaam, dat spreekt. Dat zingt en danst en leeft. Dat van mij, dat wou dat het je tot bij mij kon zuigen. Aanraken, met een vinger, met twee, met mijn hele huid. En nooit meer loslaten.

Heel soms, bij die schaarse ontmoetingen naast het podium, ben ik zo gefascineerd dat ik haast door de mand val. Drie onstuimige kussen, blij je te zien, ik had je bijna niet herkend! En plotseling weet ik dan niks meer te zeggen, al had ik zoveel willen vragen en doen. Verlegen, in stomme verwondering en bewondering, terwijl we vroeger samen raar deden en zwansden tegen de sterren op. Dan ben ik blij dat iemand anders het gesprek met jou opneemt, zodat ik kan kijken en luisteren, elk woord in mij opzuigen zodat mijn bloed terug gaat stromen en mijn huid overtuigd raakt na die ene aanraking niet van mij af te scheuren om terug dichter bij jou te zijn. De hele woordenwaterval laat ik over mij heen stromen, en ik blijf me maar verwonderen over die bijzondere klank van jouw stem. En ik blijf vastgezogen in jouw blik... die ogen... Die ogen van jou, die dwars door je ziel kunnen kijken, die als je met iemand praat enkel op hem of haar zijn gericht. Ze lachen en leven, de lichtjes dansen in je ogen. Ze houden mij vast en ik... val... en jij weet het...

Dansen en vallen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door evenwicht. Jij bent de danser. Ik ben degene die met plezier alle evenwicht uitschakelt en voor altijd valt, voor altijd voor jou. Maar wat zou er gebeuren als ik voor één keer de danser werd? Zou ik? Zou ik het kunnen? Zou ik jou kunnen doen vallen?

Ik zocht naar woorden en verscheurde papier na papier. Steeds opnieuw keken die blauwe letters op dat witte blad mij doordringend aan, alsof ik met het blauw van jou ogen probeerde te schrijven. Alsof iedere letter die ik schreef in een poel veranderde en de stroming mij meetrok. Steeds verder de rivier in, steeds verder weg van wat ik mij had voorgenomen je te schrijven. Ik dwaal af. Ik dwaal af maar ik vind het niet erg. Iedere letter die ik niet hoorde te schrijven hangt nu als een beschermend schakeltje om mijn lijf. Ik schrijf in een maliënkolder van woorden om mijn gevoelens heen.

Gevoelens. Jij danst ze, en ik schrijf ze op. Dat zou een mooie regeling zijn, twee strikt gescheiden machten. Heel jammer dat gevoelens zich niet houden aan de lijnen die ik zelf trek. En zo lijkt het alsof ik plots midden op een podium ben gegooid, de spot op mij gericht, en twee prachtige blauwe ogen die als een duizendkoppig publiek de choreografie van mijn gevoelens bekijken. En ik kàn helemaal niet dansen, toch niet zo zonder een groep andere dansers waarin ik mij kan veschuilen. Ik heb enkel een maliënkolder van donkerblauwe inkt als hinderend zwaar kostuum.

Meer dan een half blad zit ik ver, nu, en nog steeds heb ik het niet geschreven. Als dit een melodie was, zou ze saai en eentonig in steeds dezelfde toonladder vervallen. Voor mij is het één lange zin zonder werkwoord. Maar in een Nederlandse zin komt het werkwoord achteraan. Dat geeft mij nog wel een paar lijnen, en met beide handen grijp ik het excuus aan.

En toch... ik had me voorgenomen het uit te schreeuwen, van de daken en van geluk. Dat is het namelijk, wat ik voel. Daar, daar heb ik het toch bijna geschreven. Bijna, inderdaad, want steeds opnieuw sluit ik mijn mond weer als ik het zeggen wil. Ik durf het niet, stel je voor dat het mis gaat? Ik ben niet bang dat ik een fout zal maken of midden op het podium zal struikelen en vallen, noch vrees ik voor een black-out. Ik heb het al te vaak geoefend, stil in mijn hoofd of 's nachts luidop in mijn dromen. nee. Ik ben bang voor het publiek. Wat als die twee ogen mijn opvoering maar niks vinden?

En daar sta ik dan, midden op dat podium, de maliënkolder is van mijn lichaam gezakt en ligt aan mijn voeten. Daar sta ik dan, broos en kwetsbaar. Ik zeg het eindelijk, veel zachter dan ik mij had voorgenomen. Ik zeg het. Ik hou van jou.

Val jij?

16:13 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-04-07

Lieve omaatjes in de wachtkamer,

 

Tweeënhalf uur bij de dokter in de wachtkamer zitten, het is me wat, ik weet het. De tijdschriftjes liggen allemaal zo ver uit de buurt, en het is zo druk dat je je stoel niet durft te verlaten uit angst dat je over twintig benen struikelt. Of je stoel nooit meer terugkrijgt. Dus blijf je daar maar zitten, met niks om handen. De jeugd, die heeft zijn gsm of zijn palmtop om mee te spelen en de tijd te doden. Maar jullie, jullie hebben alleen elkaar. Volgens mij is het een speciale eigenschap, die alleen omaatjes hebben, zomaar plotseling een gespreksonderwerp dat minutenlang in de lucht leek te hangen toch ineens vastgrijpen. In dit geval was het de mama met haar dochter, die de volgenden in rij waren. Met z'n tweeën, wat de rij al een beetje deed opschuiven. De mama zou haar arm uit het gips mogen laten halen, zei ze opgelucht. En toen het geluid van het zaagje tot in de stille wachtkamer te horen was, haalden jullie met z'n allen opgelucht adem. Ze was van haar gipsen arm verlost. En een gesprek was geboren.

Ik hou er wel van om die gesprekken van wachtkameromaatjes te beluisteren. Niet per se om wat er gezegd wordt, want daarbij moet ik dikwijls mijn tong half afbijten om geen rel te veroorzaken of dingen te zeggen waar ik achteraf geen spijt van krijg. Meestal vind ik het een leuke geheugentraining, én vind ik het een interessant sociaal experiment om te kijken hoe ze van het ene onderwerp op het andere overwalsen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is meestal, en iedereen is altijd direct mee. Ik kan zoiets niet, maar misschien ben ik wel een beetje sociaal gestoord.

In elk geval begon het dus allemaal met het geluid van het zaagje voor de gips van de mama bij de dokter. Eén van de omaatjes liet weten dat ze dat hélemaal niet hoorde. En toen begon er een heel gesprek over oorapparaatjes, die ze overigens niet wilde hebben omdat ze eerst haar deur wilde laten repareren. Die was helemaal stuk, in de winter was er tocht en in de zomer zwelde ze op (ik was hier wel eventjes niet meer mee, want ik had even de indruk dat ze het over oorapparaatjes had, maar de andere omaatjes bleken het wel allemaal te kunnen volgen). Die reparatie was duur natuurlijk, maar gelukkig krijg je voor zoiets een subsidie van 't stad. Over subsidies van 't stad gesproken werd er ineens een vriendin van het omaatje-met-de-kapotte-deur aangehaald, die ook nog eens geld van de provincie kreeg. Dat had allemaal met inkomens te maken. En wat met inkomens te maken heeft, dat komt al heel snel bij het OCMW uit. Want daar hadden heel wat ouders van omaatjes in het rusthuis gelegen, en wat daar allemaal voor dieverij gebeurt... Bovendien waren de bedden niet mooi genoeg, of toch niet toendertijd. En ze weten er ook hun verschil in, want Bob Benny he, die zanger, die heeft toch zoveel geld verdiend maar die ligt daar nu ook, op onze kosten. Sssst, dacht ik, onze kosten... Volgens mij toch niet de kosten van de omaatjes-met-pensioen, maar voorlopig nog die van mijn eigen ouders. En als ik ooit eens ga werken, op die van mij. Ik slaagde erin om enkel een geamuseerd lachje te vertonen, zo boven mijn tekenschriftje, en luisterde verder. Om een of andere reden slagen àlle omaatjes (en opaatjes) er àltijd in eender welk gesprek op de oorlog te kunnen overbrengen. De link is mij ook niet altijd duidelijk, hier kan ik hem ook niet helemaal vinden, maar hij moet er ergens onderhuids toch wel zijn. Zoals de gsm-ringtones die onhoorbaar zijn voor volwassenen, moet er ergens een afgesproken teken zijn enkel voor senioren die de oorlog hebben meegemaakt. De volgorde van de onderwerpen van gesprek kunnen mogelijks nu wel door elkaar zitten, maar de essentie is er toch: er was het lange wachten in de rijen voor panharing, en soms was de haring net op als het aan jou was. En als er panharing was, dan rook heel de straat ernaar. In die tijd was er ook een politieman, den dikken pataaf, of zo klonk het toch. Die gebruikten ze voor alles want daar hadden ze schrik van. En die stond ook altijd wacht te houden bij die panharingbedelingen. Ja, vroeger... vroeger waren we toch altijd content met weinig... want er was ook weinig. Ik wist al wat er zou gaan komen, ik kon zo voelen waar het gesprek heenleidde. Eeuwig en altijd hetzelfde... Die jonge gasten van tegenwoordig, die zijn met niets meer tevreden. De cadeau's die ze krijgen, en dan zijn ze nog niet tevreden. Wij waren met onze verjaardag al content met een appelsien, als er appelsienen waren dan nog. Instemmend geknik. En iedereen wéét welke verzuchting er nu gaat komen. Inderdaad. Het moest nog eens terug oorlog worden.

Als er iets is waar ik een hekel aan heb, dan is het wel dat zinnetje. Hoeveel keer ik dat vroeger niet heb moeten horen, telkens ik iets niet lustte of gewoon maar mijn eten niet opkreeg. Ieder kerst- en nieuwjaarsfeest was het ook weer van dat, want grootouders willen er toch zo graag even de nadruk op leggen dat we toch wel ongelooflijk gelukkig mogen zijn in de tijd waarin wij leven. Dat ben ik heus wel. Ik eet ook praktisch alles en ik doe altijd keihard mijn best om mijn bord leeg te eten om die uitspraak toch maar te vermijden. Want ik krijg er altijd zo'n schuldgevoel van. Alsof degenen die het wel meegemaakt hebben zich willen wreken op diegenen die eraan ontsnapt zijn. Ik begrijp het ook écht niet, dat terug wensen van een tijd waarin zoveel angst en verdriet geleden is. Is het dan zo goed dat kinderen niet leren lezen en schrijven omdat ze niet meer naar school kunnen. Of die voortdurende angst voor inslaande bommen, als die zo goed was geweest zou er nu vast geen wantrouwen of onveiligheidsgevoel zijn. Het urenlang aanschuiven voor eten dat er misschien niet eens was, dat kan misschien goed zijn om kinderen met weinig tevreden te laten zijn, maar gezond? Geen boter, geen melk. Botontkalking op latere leeftijd is zeker ook een pleziertje.

Bovendien, lieve omaatjes in de wachtkamer, ben ik er helemaal niet van overtuigd dat mensen die de oorlog hebben meegemaakt veel sneller tevreden zijn met weinig. Die drie jongeren die in de wachtzaal zaten, die zaten stil op hun stoel en wachtten geduldig hun beurt af. Het waren niet zij die klaagden over de lelijke bedden in de rusthuizen, het oneerlijke van belastingen en rekeningen voor mensen die hun leven lang hard hebben gewerkt of het feit dat vier medicatiehandelsreizigers de plaats van vier zieke mensen in de wachtkamer innamen. Er was er wel ééntje, die zich er ferm aan heeft geërgerd. Maar ze dacht, ach... tanden bijten en verder tekenen. Strakjes schrijf ik wel een brief.

Tot mijn volgende sessie wachtkamerzitten,

20:50 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-04-07

Hoi, aapjes op de rots,

 

Wat zitten jullie daar te doen? Iedereen vraagt het zich af... Zijn jullie in staking, omdat het eten of de verzorging niet meer is wat het geweest is? Zijn jullie bang? Voor een naderende ufo? Voor het vergaan van de wereld? Of zit er een paniekzaaier tussen jullie in en zitten jullie daarom met z'n allen op die rots? De media zijn al dagen aan het gissen wat het zou kunnen zijn. Honderdtwintig aapjes op een rots, het maakt een mens nieuwsgierig.

Eén van de verzorgers liet weten dat jullie in 1993 en 1997 ook al zo'n stunt deden, en vermoedt dus dat er een paar paniekzaaiers in jullie groep zitten, die jullie allemaal de stuipen op het lijf jagen. Ik probeer me dan even voor te stellen wat er gebeurd is, en krijg meteen Waterschapsheuvel-achtige waanbeelden. Eén aap met een visioen over het einde van de wereld, of het platgooien van de dierentuin, die zwaaiend met armen en benen aan komt geslingerd en het hele apenhok op stelten zet. Er zijn er die hem geloven en totaal in paniek zijn, er zijn er die hem geloven maar hun schouders ophalen. En dan zijn er degenen die hem in 1997 ook al hebben horen aankomen, en zich nog herinneren dat het toen niks was. En dat ze door de hele wereld maanden zijn bekeken en uitgelachen, omdat ze daar voor niks op hun rots zaten bang te wezen. Die rustig blijven en zeggen dat het zo'n vaart wel niet zal lopen. Maar dan krijgen nog meer apen het ineens, die visioenen over het einde van hun rustige leventje in de dierentuin. Nog meer apen die paniek zaaien, meer apen die gaan geloven en ook in paniek raken. Tot ze uiteindelijk met z'n allen buiten op de rots zitten en met geen stokken binnen te krijgen zijn. Angstig wachten ze de tragedie af...

Of misschien wachten ze de tragedie niet af, maar wachten ze op een moment om te kunnen vluchten. Of om de wereld over te nemen. Zijn ze eigenlijk echt bang of doen ze maar alsof? Of is het misschien een ritueel dat apen op bepaalde momenten in de apenkalender moeten uitvoeren door dagen- en nachtenlang buiten op een rots te blijven zitten, zonder eten? Of zitten jullie daar gewoon om ons weer een paar weken stof tot nadenken en schrijven te geven? Ah, konden jullie maar gewoon praten...

 

19:16 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |