25-04-07

Beste Veers,

 

Morgen is het je verjaardag. Ik heb een cadeautje. Maar meer nog dan dat, heb ik vandaag al een brief. Een weetjenog-brief. Omdat ik er van hou terug in de tijd te gaan. Zeker als die tijd vervlogen is, en vermoedelijk nooit meer terugkomt. Of anders helemaal anders. Morgen wordt je tweeëntwintig, net als ik. En twee twee's, dat is het perfecte moment om te weet-je-noggen.

Weet je nog, toen we vier waren? Natuurlijk niet... De enige reden dat wij allebei nog weten dat ons eerste legendarische gesprek ooit een ruzie was over of het nu letterkoeken of Betterfoodkoeken waren, is dat we het ons ooit konden herinneren, en toen kunstmatig zijn blijven herhalen en onthouden. En dat doe ik dus nu weer, ik zal het tot in de eeuwigheid blijven herhalen tot ik het zelf niet meer kan horen. Want het is volgens mij de enige vriendschap ooit die steunt op het fundament van een ruzie over Betterfoodkoeken. En het wàren Betterfoodkoeken.

Weet je nog, toen we zes waren, en jij verliefd was op... jeweetwelwie? Diegene die je voor de rest van je schooltijd is blijven achtervolgen, en waar ik je jaren mee geplaagd heb? Jij had toen het blondste haar van de hele klas, ik vond dat het bijna wit was. En dat je op een prinses leek, of toch op mijn perceptie van een prinses in die tijd. Het is eigenlijk de enige tijd in mijn leven dat ik meisjesachtigsgewijs over prinsessen nadacht. Dat heb ik daarna nooit meer gedaan. Ik kan dus besluiten dat jij nog altijd die prinses moet zijn die je toen was, omdat het beeld nooit vervangen is, enkel een beetje vergeeld en op de achtergrond geraakt. Net als wij nu.

Weet je nog, toen we acht waren? Toen begon het allemaal. Het elkaar proberen overtreffen. De hersenwedloop. Het was ofwel jij, ofwel ik. Ofwel Ann, als ze bij ons in de klas zat. Het was stimulerend, het steeds beter proberen zijn dan de andere. Voor mij toch... ik presteer altijd net iets beter als ik er een wedstrijdje van kan maken. Omdat ik niet tegen mijn verlies kan. Ik heb intussen moeten leren leven met verliezen. Want jij stak erbovenuit. Jij kon rekenen, en ik niet. En ik bleef het niet halen, met mijn talenknobbel alleen. Het vijfde leerjaar was een Cubacrisis wat dat betreft, en ik heb op de knop gedrukt die de Varkensbaai eraan deed gaan. Ik heb mijn kansen vergooid, jij niet. Jij bleef de slimste van de klas, en hoewel ik slim bleef, moest ik de -ste laten vallen. Want aan het eind van de lagere school had jij alle -ste's. De slimste. De grootste. De beste.

Weet je nog, de leuke dingen die we deden in het zesde? Toen we echt begonnen te leven? Daarvoor waren we kinderen, toen ontdekten we de Joepie. Zaten we te giechelen, en hadden we idolen. We gingen op bosklassen, we speelden toneeltjes. Jij en Ann waren de besten van de klas, dus jullie kregen de hoofdrollen. Ik was tekstloos, speelde de oude hertogin. Smoelen trekken om de aandacht op mij te trekken, ja, dat deed ik. Dat deed ik overal. En dat doe ik nog steeds.

Weet je nog, toen ik in het eerste middelbaar naar een andere school ging? We zaten gelukkig wel samen in de dansschool, en elke vrijdag luisterde ik naar de heerlijke verhalen uit jouw klas, miste ik mijn oude school en wilde ik niets liever dan terug bij jou in de klas zitten. Ik geloof dat ik het onbewust expres heb gedaan, slecht werken en mij tegen iedereen afzetten, vooral tegen de school. Zodat ik terug kon. En ik kwàm terug, en ik kwàm in jouw klas terecht. Niet dat het daar altijd van een leien dakje ging, want ik bracht mij en jou dikwijls genoeg in de problemen met mijn onnadenkende uitspattingen. Maar we hebben het overleefd. Uiteindelijk hebben we het hele middelbaar overleefd, zonder al te veel kleerscheuren. Zelfs al zaten we na dat jaar niet meer in dezelfde klas.

Weet je nog, ik in de economie en jij in de wiskunde? En de grappige situaties die dat gaf? Samen in Londen in een gastgezin, en de leerkrachten die verbaasd uit de lucht vielen. Hoe was dat mogelijk, dat iemand uit die eliteklas en iemand uit de vuilnisbak toch elkaars beste vriendin waren? Toen in Londen verjaarde jij ook. Mijn zusje zit nu in Londen, bij net zo'n gastgezin. Tijd gaat zo snel... Straks zal ze niet op eindreis gaan, omdat ze moet dansen. Wij gingen wel, in het zesde. Naar Griekenland, al wilde ik liever naar Italië. Van onze klasgenoten hadden we weinig last, en eigenlijk bij nader inzien was het een fijne reis. Als je de leerkrachten even wegdenkt. Dat laatste jaar was er eentje om in te kaderen, al was het dat op het moment zelf waarschijnlijk niet. Maar nu, nu heb ik heimwee. Naar onze middagpauzes tegen de verwarming.

Weet je nog, toen we groot werden? Ik op mijn kot, en jij elke woensdagmiddag op bezoek? En volwassen dat we deden... een porseleinen serviesje schilderen, timmeren, picknicken op bed... Of de avonden dat ik met je meeging op café met de geografen. Vingers in het kaarsvet en jou jenever doen drinken. Of naar de film met een bende die niet kon kiezen, en uiteindelijk die afschuwelijk slechte pornofilm gezien. Met de komkommerscène, en het geograafje dat op dat moment net een komkommer zat te eten. Hilarische herinneringen, en ik weet het. Ik probeer ze angstvallig bij te houden. Want ze waren in een oogwenk verleden tijd.

Weet je nog, toen je twintig werd? Ik heb geprobeerd, ik heb mijn handen tot knuisten geknepen en je uit alle macht proberen bij te houden. Maar het is mislukt. Je bent weggeglipt. Omdat ik ik bleef, en jij jij werd. Dat is niet fout. Dat is leven. En zo word je dan morgen al tweeëntwintig. Gelukkige verjaardag, Veers. Ik weet dat jij het eigenlijk bent, die een wens mag doen. Maar als ik kon, dan wou ik dat ik in die wens voor kon komen. Want weet je... ik mis je...

Gelukkige verjaardag!

21:55 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

mss moet je dit hier niet zetten, maar het haar zelf zeggen.

Spijt komt altijd te laat!

Gepost door: -m- | 28-04-07

een mailtje met een link naar jouw blog naar haar kan misschien wonderen doen

Gepost door: bez | 29-04-07

Oh, ze weet het wel hoor, ik heb het vaak genoeg gezegd. En spijt, naja... je kan zo moeilijk spijt hebben van het feit dat twee mensen gewoon verschillend zijn, en elk een andere kant uitgaan he. Dat neemt niet weg dat weet-je-noggen over toen onze weg wel nog samen liep leuk blijft... ;-)

Gepost door: Sneeuwwitje | 01-05-07

De commentaren zijn gesloten.