08-04-07

Liev dansertje,

 

Er is maar één vrouw op de hele wereld die mij meer fascineert dan Engeltje, en dat ben jij. Als het niet zo'n lachwekkende vergelijking was, zou ik je kunnen vergelijken met een koekjestrommel vol pepparkakor. Weten dat ik je kan zien, is net als weten dat er zo'n koekjestrommel vlak in de buurt staat. Jou dan werkelijk zien is die koekjestrommel eindelijk openmaken, de geur opsnuiven en naar de perfecte mooie koekjes kijken. En als je tegen mij praat, is het als een eerste koekje eten... een tweede... een derde... tot je het moeilijk hebt om de koekjestrommel terug dicht te maken en opzij te zetten. Ook al zit mijn buik propvol, mijn hoofd propvol van jou, ik blijf verlangen naar meer.

Fascinerend dus, en iedereen weet wat er gebeurt als de fascinatie voor iemand opduikt. Ik kan uren naar jou kijken, zonder dat ik je hoef te zien. Mijn ogen sluiten is al genoeg. Toch is het échte dansertje nog zoveel fascinerender dan dat in mijn hoofd. En mooi. Ik schrik er elke keer weer van, als ik je zie, dat je nog mooier bent geworden dan de vorige keer. Weggedoken in mijn rode zeteltje kan ik urenlang naar je kijken. Jij ziet mij niet, maar ik jou wel. En toch lijkt het alsof je naar mij kijkt. Je danst over het podium, je vliegt bijna. Je lacht, je straalt, en je ogen kijken als twee gloeiende kooltjes de zaal in, glanzen en spiegelen tot bij mij en bijna door mij heen. En jouw lichaam, dat spreekt. Dat zingt en danst en leeft. Dat van mij, dat wou dat het je tot bij mij kon zuigen. Aanraken, met een vinger, met twee, met mijn hele huid. En nooit meer loslaten.

Heel soms, bij die schaarse ontmoetingen naast het podium, ben ik zo gefascineerd dat ik haast door de mand val. Drie onstuimige kussen, blij je te zien, ik had je bijna niet herkend! En plotseling weet ik dan niks meer te zeggen, al had ik zoveel willen vragen en doen. Verlegen, in stomme verwondering en bewondering, terwijl we vroeger samen raar deden en zwansden tegen de sterren op. Dan ben ik blij dat iemand anders het gesprek met jou opneemt, zodat ik kan kijken en luisteren, elk woord in mij opzuigen zodat mijn bloed terug gaat stromen en mijn huid overtuigd raakt na die ene aanraking niet van mij af te scheuren om terug dichter bij jou te zijn. De hele woordenwaterval laat ik over mij heen stromen, en ik blijf me maar verwonderen over die bijzondere klank van jouw stem. En ik blijf vastgezogen in jouw blik... die ogen... Die ogen van jou, die dwars door je ziel kunnen kijken, die als je met iemand praat enkel op hem of haar zijn gericht. Ze lachen en leven, de lichtjes dansen in je ogen. Ze houden mij vast en ik... val... en jij weet het...

Dansen en vallen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door evenwicht. Jij bent de danser. Ik ben degene die met plezier alle evenwicht uitschakelt en voor altijd valt, voor altijd voor jou. Maar wat zou er gebeuren als ik voor één keer de danser werd? Zou ik? Zou ik het kunnen? Zou ik jou kunnen doen vallen?

Ik zocht naar woorden en verscheurde papier na papier. Steeds opnieuw keken die blauwe letters op dat witte blad mij doordringend aan, alsof ik met het blauw van jou ogen probeerde te schrijven. Alsof iedere letter die ik schreef in een poel veranderde en de stroming mij meetrok. Steeds verder de rivier in, steeds verder weg van wat ik mij had voorgenomen je te schrijven. Ik dwaal af. Ik dwaal af maar ik vind het niet erg. Iedere letter die ik niet hoorde te schrijven hangt nu als een beschermend schakeltje om mijn lijf. Ik schrijf in een maliënkolder van woorden om mijn gevoelens heen.

Gevoelens. Jij danst ze, en ik schrijf ze op. Dat zou een mooie regeling zijn, twee strikt gescheiden machten. Heel jammer dat gevoelens zich niet houden aan de lijnen die ik zelf trek. En zo lijkt het alsof ik plots midden op een podium ben gegooid, de spot op mij gericht, en twee prachtige blauwe ogen die als een duizendkoppig publiek de choreografie van mijn gevoelens bekijken. En ik kàn helemaal niet dansen, toch niet zo zonder een groep andere dansers waarin ik mij kan veschuilen. Ik heb enkel een maliënkolder van donkerblauwe inkt als hinderend zwaar kostuum.

Meer dan een half blad zit ik ver, nu, en nog steeds heb ik het niet geschreven. Als dit een melodie was, zou ze saai en eentonig in steeds dezelfde toonladder vervallen. Voor mij is het één lange zin zonder werkwoord. Maar in een Nederlandse zin komt het werkwoord achteraan. Dat geeft mij nog wel een paar lijnen, en met beide handen grijp ik het excuus aan.

En toch... ik had me voorgenomen het uit te schreeuwen, van de daken en van geluk. Dat is het namelijk, wat ik voel. Daar, daar heb ik het toch bijna geschreven. Bijna, inderdaad, want steeds opnieuw sluit ik mijn mond weer als ik het zeggen wil. Ik durf het niet, stel je voor dat het mis gaat? Ik ben niet bang dat ik een fout zal maken of midden op het podium zal struikelen en vallen, noch vrees ik voor een black-out. Ik heb het al te vaak geoefend, stil in mijn hoofd of 's nachts luidop in mijn dromen. nee. Ik ben bang voor het publiek. Wat als die twee ogen mijn opvoering maar niks vinden?

En daar sta ik dan, midden op dat podium, de maliënkolder is van mijn lichaam gezakt en ligt aan mijn voeten. Daar sta ik dan, broos en kwetsbaar. Ik zeg het eindelijk, veel zachter dan ik mij had voorgenomen. Ik zeg het. Ik hou van jou.

Val jij?

16:13 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

sneeuwwitje & bijhorend imperium - ik heb het allemaal even doorlopen. ik moet zeggen jouw sprookjesrijk zit leuk in mekaar
ik huppel wel nog eens binnen - succes nog !

Gepost door: joost | 12-04-07

De commentaren zijn gesloten.