19-03-07

Zeer gewaardeerd lerarenkorps van de P-Hogeschool in A.,

 

Het gààt niet! Er zijn maar vierentwintig uren in één dag, en zeven dagen in een week. Méér gaat écht niet. Dus ofwel komen jullie nu onmiddellijk met jullie voeten terug de grond op, ofwel ga ik gillen.

Mevrouw S, bijvoorbeeld, geeft Frans. Een bijzonder interessant, nuttig en nodig vak in een land waarvan de bovenste en onderste helft elkaar liever misverstaan dan begrijpen. Twee uur om de twee weken les, twee uur om de andere twee weken workshop. Ik geef toe dat ik een beetje overdonderd was toen ik gisteren merkte dat ik behalve de te verwachten bladzijde tekst die gelezen moest zijn alvorens naar de les te komen en de informatie die ik al anderhalve maand in mijn map meesleur voor mocht het er ooit van komen dat ik ze nodig heb, ook nog een taak over een televisieuitzending die we in vogelvlucht en leerkrachtloos moesten bekijken moest maken, en in dat thema bovendien nóg meer research naar voorbeelden uit de Franstalige pers moest zien te vinden. En dàn vind je maandagochtend nóg een mailtje in je mailbox, om je eraan te herinneren dat je voor de paasvakantie ook nog eens drie artikels over een bepaald personderwerp in het workshopland moeten meegebracht worden, waarvan ook nog eens een nederlandstalige samenvatting en een franstalige presentatie voor de rest van de klas gemaakt moeten worden. Vindt u dat zelf niet een klein beetje te ver gaan voor twee plus twee uurtjes?

Dan is er meneer F, die redactietechnieken geeft. En de steun en toeverlaat van de workshopmagazines zou moeten zijn. Meneer F. heeft de bijzonder belangrijke taak van ons zo compleet mogelijke journalisten te maken, en wil ons daar dan logischerwijze hard genoeg op laten oefenen. Een filmrecensie van een film die momenteel uiteraard alleen maar in A. in de bioscoop te zien is, een uitgeschreven kritisch interview over een actualiteitsonderwerp, een interview over iemands passie, een interview met een student. Die film, die moet eerst gezien worden voordat er een recensie geschreven kan worden. En mensen om te interviewen liggen niet zomaar voor het rapen op de stoep voor de hogeschool. Je verliest voortdurend tijd door het heen-en-weer-reizen, ofwel jaag je andere lectoren tegen je in het harnas omdat je geen andere uitweg zag dan één van hun lessen te brossen. En tussendoor is er ook nog het magazine dat zichzelf niet schrijft en in elkaar steekt. Het is een heel mooie gedachte om ons te verplichten voor de paasvakantie alle drie de teksten-en-interviews af te hebben, zodat er na de vakantie alleen maar hoeft geschoven te worden. In theorie. Jammer genoeg werkt de realiteit niet goed mee. Ik kàn moeilijk artikels afkrijgen over interessante onderwerpen, als de evenementen die ik moet verslaan pas na de vakantie beginnen. Ik kan best drie aankondigingen voor concerten, boeken, voorstellingen geven, maar wat zijn onze lezers daarmee, als ze het tijdschrift in handen krijgen op een moment dat de concerten en voorstellingen al bezig of afgelopen zijn? Ik kàn ook heel moeilijk morgen al iemand interviewen die pas vanaf de paasvakantie in ons land vertoeft. Ik kàn gaan trishen en mailinterviews doen, als ze natuurlijk zouden willen terugmailen, maar ik zou het liever écht goed doen. Ziet u, meneer F., kan en kàn is twee. Een beetje realiteitszin zou gewoon tof zijn.

Waar bij meneer F. uitstellen misschien een oplossing zou zijn, is het uitstellen bij meneer V.D. hetgene wat ons in de problemen brengt. Culturele actua is een enorm tof vak, je hoeft er amper voor op school te zijn, en je eindelijk weer een goed excuus om tentoonstellingen en toneelstukken te bekijken, of video's en dvd's. Alleen rust er een beetje een vloek op het vak, om niet te zeggen dat het misschien meneer V.D. wel is, die ongemeen vaak met pech geconfronteerd wordt. Tijdens het eerste semester al, liet hij ons een boek over de islam lezen en was hij op de dag van de test prompt ziek. Toen kon hij de imam die hij ons beloofd had niet meer vinden, hij had hem pas voor het tweede semester weer opgespoord gekregen. Toen die imam dan enkele weken geleden eindelijk kwam, stak hij nog vast in het verkeer ook. Het toneelstuk van vorig tremester ging godzijdank zonder problemen door, al zijn er altijd van die schelmen die er niet heengaan, niet door de mand vallen en nog meer punten krijgen dan diegenen die er plichtsbewust naar gaan kijken ook. Dit semester duurt de vloek op Culturele Actua onverminderd voort. De twee tentoonstellingen die we moesten gaan zien bleken plots niet meer op dezelfde datum te beginnen. En ook niet op de datum die eerst was vastgelegd. Aanpassingen en uitstel dus. Toen was het het toneelstuk, dat eerst een latere premièredatum had en vervolgens zijn eerste voorstellingen afgelaste. Net die waarvoor wij kaarten hadden, natuurlijk. We kregen weer uitstel, en de toestemming om de film te bekijken. Al dat uitgestel zorgt er nu wel voor dat al die opdrachten lekker in elkaars vaarwater zitten te poedelen. Je moet het maar eens proberen, films en toneelstukken bekijken, tot in Brussel rijden voor een tentoonstelling waar je met moeite een uur kunt rondkijken, alle andere taken maken en tegelijk ook nog eens alle lessen bijwonen. Om maar nog niet te zwijgen van het geld dat ons dit semester al heeft gekost... en nog zal kosten, als ik al die evenementen voor meneer F. wil gaan bekijken voor ons magazine ook. Ik heb bijna een weekendjob nodig om het hoofd boven water te houden, maar ironisch genoeg heb ik daar gewoon geen tijd voor...

En dan zijn er nog de nieuwsberichten en teksten en discussies voor meneer G. in het Engels, de foto's bij de interviews-die-niet-voor-de-vakantie-kunnen-afgenomen-worden voor mevrouw M. die net na de vakantie af moeten zijn, het interview voor veel te veel examenpunten voor mevrouw V. dat het mislukte interview van vorige keer moet goedmaken, de Duitse brieven voor meneer V. die mijn buis moeten ophalen en waarvoor ik liever iets meer tijd krijg dan een week, aangezien mijn verbeter-bronnen aan hun thesis bezig zijn en niet staan te springen om mijn eeuwig foute verbuigingen met een deadline van twee dagen te verbeteren, het mediawatchen dat ons straks de week voor de paasvakantie ook nog te wachten staat, en noem maar op.

Begrijp me vooral niet verkeerd, ik kan gerust tegen een beetje werk. Ik héb zelfs graag een beetje stress. Dat een journalist een onbestaand sociaal leven heeft, dat begrijp ik ook. Dat een journalist-in-spe alvast moet gaan wennen aan dat ontbrekende sociaal leven, dat ook. Van mij hoeven jullie ook nooit tegen elkaar te spreken en zodoende ook niet te weten dat jullie allemaal tegelijk met een massa werk aan komen zetten. Het énige wat ik liever wel zou willen, is een heel klein beetje aandacht voor de realiteit. Vierentwintig uren in een dag. Zeven dagen in een week. Nièt méér.

Bedankt,

15:50 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Een leuk titeltje Groot gelijk!

Gepost door: Jokke | 20-03-07

Ik ken nog wel een plaats waar ze de mensen oriënteren naar/op de werkelijkheid ;)

Gepost door: Eline | 20-03-07

Waar, zuz? Het nijlpaardenbassin van de zoo?

Gepost door: Sneeuwwitje | 20-03-07

De commentaren zijn gesloten.