16-03-07

Hej, Svenskor!

 

Hou jullie vast, vul alle winkelrekken tot bovenaan met pepparkakor en zet de rendieren een poosje veilig op stal: wervelwind Sneeuwwitje heeft een brandend, Zweeds plan!

Lang geleden heette ik nog geen Sneeuwwitje. Ik heette Pippi, en ik woonde in een krakkemikkig huis van opeengestapelde tafels, stoelen en ander meubilair. Ik was beresterk, en ik kon absoluut niet tellen. Ik had ingebeelde vriendjes, een ingebeelde aap en een ingebeeld paard op de veranda. Die aap werd vervangen door een zusje, het paard is nog een poosje ingebeeld gebleven en de vriendjes ben ik nooit echt kwijtgeraakt. Al heten ze nu niet meer Tommy en Annika. Ik was gek op mijn boek van Pippi Langkous. Correctie, boeken. Ik had er zo twee, exact dezelfde. Misschien uit voorzorg, omdat het er naar uit zag dat ik er op zijn minst ééntje volledig aan flarden zou lezen.

Een beetje later hield ik op met dingenzoeker te zijn. Ik keek nog Pippi Langkous op video en kende alle verhaaltjes nog steeds uit het hoofd. Maar liever nog luisterde ik naar de verhaaltjes die mama en papa vertelden, over de Kinderen van de Zoutkreek. Een televisieserie, ook al naar een boek van Astrid Lindgren (de vrouw die de grootste invloed op mijn leven gehad heeft is dus blijkbaar niet mijn eigen mama), over een Zweeds gezin dat op een eiland woonde. TV2, de voorloper van Ketnet, heeft nooit een beter idee gehad dan het moment dat ze besloten de serie te herhalen. Ik werd stapelverliefd op de taal, op de huisjes, het landschap, het water,... Ik wilde in Zweden wonen, in zo'n roodhouten huisje, en samen met de andere kinderen van het dorp zou ik die zangerige taal spreken en avonturen beleven. Ik zou kunnen varen met roeibootjes en ik zou kunnen zwemmen. En ik zou een hond hebben. Zweden was het paradijs...

En toen werd ik ouder, en de Zweedse Liefde werd ingeruild voor de Eerste Liefde. Engeltje dus. Ik ruilde ze niet eens zomaar in, maar vergat dat de Zweedse Liefde ooit had bestaan. Ik kon ze mij zelfs niet herinneren toen ik op zoek ging naar een studierichting. Ik had altijd in Leuven willen studeren, maar omdat Engeltje naar Gent ging, zocht ik ook een goeie reden om daarheen te gaan. Er was maar één richting die je over heel het land alleen maar in Gent kon studeren, en dat was Zweeds. En omdat ik naar Gent wilde, koos ik voor Zweeds. De meest domme reden om een studierichting te kiezen ooit, want toen Engeltje verdween, had ik geen motivatie meer en liep het studeren ook nogal falikant af. Mislukte examens, mislukte herexamens, bisjaar. En toen kwam gelukkig de Zweedse Liefde ineens terug, herinnerde ik mij ineens weer al die heerlijke dingen die ik ook wilde kunnen en wilde hebben. Dat tweede jaar ging alles veel beter. Akkoord, het mislukte ook, maar dat kwam door de hersenschudding. Je moet érgens een excuus voor hebben.

Als ik had gewild, had ik best mijn herexamens kunnen doen. Dan was ik er misschien door geweest en had ik nu in mijn derde jaar gezeten. Komt op hetzelfde neer, want ik zou hoe dan ook nog een jaar voor de boeg hebben, en dat heb ik nu ook. Maar ik wilde dus geen herexamens doen, omdat ik niet weer een speelpleinzomer wilde opgeven, en omdat ik naar Zweden wilde. Een beetje een kromgetrokken redenering op zich, behalve als je weet dat ik die zomer samen met Zussie en een hele groep leuke mensen door Zweden ben getrokken met de kano. Ik kwam mezelf daar ergens tegen, midden op één of ander inktblauw meer met zilverachtige golfjes. En ik heb nog steeds heimwee naar het buiten slapen, eten met zand door en tandenpoetsen in het midden van het meer. En door die heimwee, gemengd met de Zweedse Liefde, loopt er nu één Sneeuwwitje met haar hoofd in de wolken door het schoolleven.

Maandag was er infoavond over Erasmus op school. Ik wilde eigenlijk naar Slovakije of Hongarije, maar toen ik de school in Zweden zag was ik weer stapelverliefd. Jönköping heeft een echte, outstanding journalistenschool, een campus die aan een groot meer ligt en waar het wel Zuid-Frankrijk lijkt. Niet dat ik zo Zuid-Frans aangelegd ben, gewoon gek op Zweden. En nu dus, wil ik daar volgend jaar heen. Mijn ouders zeggen geen nee, al willen ze wel dat ik er enorm hard over nadenk en alle voor- en nadelen op een rijtje zet. Ben ik niet zo goed in, eerlijk gezegd, want de voordelen wegen àltijd op tegen de nadelen als ik zoiets doe. Zelfs als er maar drie voordelen zijn en honderd nadelen. Het enige nadeel dat wel eens vervelend zou kunnen zijn, is het feit dat ik nog moet mogen van de internationale dienst op school. Ik heb sowieso een tweede zit, en daar zijn ze niet zo happig op. Maar ik heb wél een motivatie van jewelste, ik spreek en begrijp Zweeds en hoef het dus niet helemaal van in het begin te leren, en ik heb zelfs iemand tot in LA gekregen met mijn Erasmusaanvraag-helpdesk. Hoe moeilijk kan het dan zijn, om volgend jaar deze tijd van het eerste flauwe lentezonnetje in Jönköping te kunnen genieten?

Tiddelipom och Piddelidej,

17:20 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

A tes souhaits Beste Sneeuwwitje,

Ik denk dat er maar weinig op onze school rondlopen die zo graag naar Zweden willen als jij. Dat ze daar maar eens rekening mee houden bij het uitkiezen van de 'geschikte' studenten. Punten zeggen bijlange niet alles, daar kan ik van getuigen, dus dat ze eens gewoon kijken naar de persoon zelf en dan komt dat automatisch goed! En de punten, die komen ook wel, daar ben je zeker slim genoeg voor, nu alleen nog hopen dat ze dat op die school van ons inzien. Ik zal er zo tussendoor al wel eens eentje drinken op een goede afloop!

Veel goede hoop,

Gepost door: Jokke | 18-03-07

De commentaren zijn gesloten.