23-02-07

Lief Engeltje,

 

Niet meer mijn Engeltje, je bent van iemand anders nu, maar in elk geval blijf je nog steeds een Engeltje. Zo eentje dat op een keer met volle vaart uit de hemel naar beneden is komen vallen, mistrapt op een wolkje misschien, of door een jaloersig engeltje geduwd. Het maakt niet zo veel uit hoe je hier gekomen bent, maar dat je hier bent des te meer.

Hier, dat is hier in de buurt, waar ik je zou kunnen tegenkomen als ik dat wou. Niet ergens aan de andere kant van de wereld. Maar daar ga je straks toch heen, als je morgen op het vliegtuig naar Amerika stapt. Voor een hele maand, wow Engeltje, behalve een heel klein beetje jaloersig ben ik vooral ontzettend trots op je. Je bent afgestudeerd, je ziet er gelukkig uit en je gaat op reis. Je leeft helemaal zelf, en je doet wat je wil doen. Ik weet niet veel anders te zeggen of te doen dan heel erg te glimlachen en ontzettend blij voor je te zijn.

Morgen vertrek je, dus wilde ik nog even ergens een afscheidsbriefje voor je achterlaten. Je zal het wel vinden, waarschijnlijk... je hebt nog even de tijd. Ik ga niet zeggen dat je voorzichtig moet zijn en dat soort dingen, daar zijn anderen voor. Al zou ik het natuurlijk wel appreciëren mocht je in één stuk en ongeschonden terugkomen, daar niet van. Het allerbelangrijkste is dat je je amuseert, dat je heel veel ziet en een massa fijne herinneringen in je herinneringenpakhuis kan opslaan. Belevenissen die je achteraf kan vertellen, doorvertellen en blijven vertellen, aan iedereen die je tegenkomt.

Ik wou dat ik je nog een knuffel had kunnen geven, maar dan was het risico te groot geweest dat ik je in plaats van enkel een goeie reis-wens ook nog een hoop ziektekiemen had meegegeven, en dat zag ik toch maar liever niet gebeuren. Dus moet je het hier maar mee doen, een knuffel op papier. Vergis je maar niet, die kunnen ook lekker hevig zijn. Zo'n hele stevige knuffel wordt het, waarvan het bloed naar je hoofd stijgt omdat ik te hard in je knijp. Per ongeluk. Gewoon blij om je een knuffel te kunnen geven, en dan heel hard te kunnen roepen: Goeie reis, Engeltje! Heel veel plezier! En tot binnen een tijdje!

 

18:23 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-02-07

Lieve Foute Vriendjes,

 

Wat was het een geweldig weekend, Fout met een hoofdletter F! Zoals elk jaar vertrokken we met z'n allen op speelpleinweekend, vol verwachting, want het is telkens weer een topweekend. Dit jaar overtrof het denk ik haast alle andere! Ja, het was zoals altijd een weekend met veel lachen en weinig slaap, met alle vriendjes om ons heen en met sessies die van ons betere mensen moeten maken. Of betere moni's in elk geval. Voor de rest ging het totaal fout dit jaar, en dat was de bedoeling. Ik wou, dat het nooit zondagavond was geworden. Ik wou dat de trein waarop we keihard zingend zaten plots door een onzichtbaar gat in de tijd was gereden waar het voor altijd zondag 18 februari was geweest. Ik wou dat ik jullie allemaal mee kon nemen naar mijn eigen slaapkamer en voor de rest van de week, van het jaar voor mijn part, één groot fout feest te maken.

Omdat het vrijdag de verjaardag van Sneeuwwitje was (jaha, ik ben net 22 geworden...) had ik besloten een heel weekend jarig te zijn. En dat lukte bijzonder goed, allemaal dankzij jullie. Dankzij de cadeautjes die ik op vrijdag al kreeg, natuurlijk, en dankzij de gigantische groepsknuffel voor we vertrokken en die iedereen naar ons deed staren op het station. Hoewel, dat kan ook aan onze verkleedpartij gelegen hebben. Zussie en ik zorgden er vervolgens met onze alter ego's Vanessa en Sabrina voor dat jullie een show van jewelste voorgeschoteld kregen, en dat we eens goed met elkaar hebben kunnen lachen. En dat het Lief Heersbeest voor de rest van het weekend met een blauwe schijn in zijn haar heeft moeten rondlopen.

Zaterdag ging het bijna allemaal een beetje echt fout. Sessies die in allerijl waren vervangen maar toen plotseling toch op het juiste moment doorgingen, bijvoorbeeld. Pyjamafeestje om vijf uur 's avonds, en vervolgens in pyjama naar buiten om volleybal te gaan spelen. Je vraagt je af hoe het komt dat er een paar met de griep zijn thuisgekomen... Die avond speelden we het foutste nachtspel ooit. Iedereen om half negen in bed stoppen, en dan zijn er nog die echt geloven dat het echt slaaptijd is. Niet iedereen was er ingetrapt, gelukkig, zodat we met niet al te veel middernachthumeuren zaten toen we iedereen om half elf weer wakker toeterden. Vol goeie moed begon iedereen aan de foute zeeslag, om gevaarlijk harde en foute opdrachten te moeten doen die misschien enkel maar een plons zouden opleveren. Die ene ongeluksvogel onder jullie bijvoorbeeld, die een uur heeft staan wachten met haar hoofd in haar nek totdat een bal naar beneden zou vallen om hem op te vangen, of die twee dappere dansers die een uur lang hebben gestijldanst zonder dat hun inspanningen door een letter werden beloond. En toch waren om drie uur 's nachts genoeg letters verzameld om het gezochte woord te kunnen raden. Saromapudding... ja, die hebben jullie dus nog te goed, op de eerstvolgende foute bijeenkomst...

Zondag was dan weer een dag die zo fout was dat ze rustig de geschiedenisboeken kan halen. Hebben jullie voor gezorgd, en daar mogen jullie trots op zijn! Wie anders dan jullie zouden erop komen om zo supersnel in te pakken zodat we vervolgens nog uren de tijd hadden om foute spelletjes te spelen, dansmarathons te houden en mooi op tijd in het station aan te komen? En wie zou er verkleed of gewoon in pyjama de trein op durven stappen? De trein die we vervolgens hebben doen exploderen door ons ge...zang...

Lieve foute vriendjes, ik heb een beetje last van een leeg gevoel in mijn buik. Ik mis jullie...

15:04 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

05-02-07

Dag Dennis,

 

Ik weet niet of deze brief ooit aankomt, want internet reikt volgens mij niet tot in de hemel. Maar God ziet alles, is mij verteld, en daarom reken ik erop dat zij je dan maar vertelt wat ik in deze brief aan jou heb geschreven.

Eigenlijk wilde ik gewoon nog es dag tegen je zeggen. Dat doe ik nog steeds elke morgen. Vorig schooljaar sowieso van zodra ik op school kwam, dan liep ik langs je foto aan de valven en was je nog steeds de eerste die ik goeiemorgen wenste elke dag. Nu is de foto weg, dat begrijp ik wel, ze konden je daar niet eeuwig laten hangen. Nu is mijn goeiemorgenwens vervroegd naar het ogenblik dat ik mijn ogen opentrek en jouw fotootje op mijn tafeltje zie staan.

Het blijft vreemd, ook al is het al een jaar geleden dat je er plots van de ene dag op de andere niet meer was. We zitten in het tweede jaar nu, met nog slechts tien mensen van onze vorige klas. Da's best weinig, ik weet het. Maar we hadden met z'n elven moeten zijn, want als er iemand door kon gaan, dan was jij het wel. Ik snap nog steeds niet hoe de wereld zo oneerlijk in elkaar kan zitten.

Vandaag was het een jaar geleden, en ik weet niet of iemand het zich heeft herinnerd. Niemand praat erover, en dat begrijp ik wel. Ik begrijp ook wel dat niemand precies gaat zitten wachten en aftellen tot de datum. Maar ik heb zo'n neiging om dat in februari wel te doen. Mensen in mijn omgeving hebben dan ook een neiging dood te gaan in februari. Voordat ik kan verjaren moet ik eerst een paar herdenkingsdrempels over.

Soms ben ik bang dat het weer gaat gebeuren. De laatste week was een ramp, iedere keer een leerkracht te lang weg bleef of op een tijdstip in de klas kwam dat ze er niet hoorde sloeg mijn hart een tel over. Ik wil dat niet nog eens, want elk jaar dat we verder gaan zou het harder worden omdat we de anderen steeds beter en beter leren kennen. Dat wil niet zeggen dat het bij jou niet erg was. Het ergste vond ik, toen jij wegviel, dat we je eigenlijk nog helemaal niet goed hadden leren kennen. Die kans had er moeten zijn. Net zoals alle andere duizenden kansen die er nog hadden moeten liggen voor jou.

Ik hoop, dat er nog meer kansen zijn waar ik niks van afweet. Ik hoop dat er iets is, al weet ik niet zeker of ik erin moet geloven. Ik weet wel dat jij dat deed en dat jij er zodoende wel bent. Dat stelt gerust, op één of andere manier. Hoe vreemd dat ook allemaal klinkt... ik denk nog steeds dat je die ene dag ergens bent thuisgekomen. Misschien lag je daar net wel te slapen, en heb ik je met deze brief wakkergefluisterd. Kan je iemand wakkermaken die eeuwig slaapt? Ik weet het niet. In elk geval eindig ik deze brief nu maar, laat ik je verder slapen...

Slaapzacht...

23:57 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-02-07

Genialer Herr Moers,

 

Vergeeft u me alvast de grammaticafout die ongetwijfeld in de aanspreking staat, mijn Duits is niet wat het zou moeten zijn. Daarom ben ik ook onsterfelijk dankbaar dat iemand uw vertaling van Hildegunst Van Mythenmetz' roman, "De Stad van de Dromende Boeken", in het Nederlands heeft vertaald. Anders was het mij waarschijnlijk niet gelukt om het te lezen, en dat zou echt verschrikkelijk jammer geweest zijn. Jammer is niet echt het goeie woord eigenlijk, maar ik vind niet echt een sterker. Een dansles met de Wenende Schaduwen zou mij wellicht wel vooruit helpen, maar voordat ik, oriëntatieloos wezen, tot in Slot Schaduwhal geraak zijn we waarschijnlijk al ettelijke jaren verder. In elk geval, Herr Moers, u bent mijn literaire held.

Ik ben geen fantastisch Zamonisch wezen, ik ben gewoon een mens. Eéntje dat in een menselijke variant van de Lintwormburcht is opgegroeid wel, want hier thuis zijn boeken altijd de baas geweest. Ze zijn overal, waar je ook kijkt, en als we voor een ogenblik niet in eentje aan het lezen zijn (eentje tegelijk, uiteraard, want anders doe je afbreuk aan de eer die zo'n boek verdient) verzinnen we er zelf wel eentje om eventueel op te schrijven. Ik heb massa's boeken gelezen, klassiekers en pareltjes, ik ben verliefd geworden op papieren personages en op zinnen en mooigevormde woorden. Ik had helden, en er zijn boeken die ik zo vaak gelezen heb dat ik ze bijna uit het hoofd kan opzeggen. Maar nog nooit las ik een boek dat zo'n effect op me had als "De Stad van de Dromende Boeken."

Het begon al na de eerste bladzijde. Het gedicht bleef in mijn hoofd hangen en de woorden gingen tollen. Opnieuwopnieuwopnieuwlezen! Vijf bladzijden later wist ik om één of andere reden al dat dit het mooiste boek was dat ik ooit had gelezen, en dat iedereen het moest lezen. Mooi is misschien niet het juiste woord, want er zijn uiteraard boeken waarin mooiere taal staat. Maar daar gaat het hier niet om. Vervolgens kwam het enthousiasme. Ik liep dàgen tegen iedereen in de omgeving te vertellen over de figuren en gebeurtenissen in het boek, tot die het op hun heupen kregen omdat ze zich er niet echt iets bij konden voorstellen zonder het boek zelf te lezen. En ik gaf het natuurlijk vooralsnog niet uit handen, want het was nog niet uit.

Het duurde overigens eventjes voor het uit was, want een mens heeft op de meest onmogelijke ogenblikken in het leesleven net examens, en teleurstellend genoeg was het boek te groot om in mijn examentas te passen, zodat ik tijdens het wachten op de bus wel gedoemd was mijn leerstof te bekijken. Gelukkig kunnen examens ook niet eeuwig duren en kon ik mijn leven weer wijden aan de gebeurtenissen in het ondergrondse labyrinth van Boekheem. Tegen het einde had ik het eindelijk helemaal begrepen. Ik had zélf een enorm gevaarlijk boek in handen, zo eentje als de boeken in de bibliotheek van het Orm waaraan Hildegunst zo onherroepelijk verslaafd raakte. Ook ik ben verslaafd geraakt. En nu is het uit, en heb ik een probleem.

Ik mis de avonturen van de dinosauriër, ik mis de ademhaling van de Schaduwkoning terwijl ik aan het lezen ben, en als ik mijn ogen dicht doe zie ik het labyrinth. Ik wil erheen, ik wil er verdwalen. Ik wil naar de Leren Grot en in slaap gezoemd worden door de Boeklingen, ik wil door de boekenmachine over het spoor van de Roestige Gnomen naar Slot Schaduwhal, en ik wil toegedekt worden door de Wenende Schaduwen. Maar boven alles wil ik maar één ding: naar de bibliotheek van het Orm. Want ik wil meer... méér... méér zo'n boeken om op te zuigen en in opgezogen te raken...

Mit Sehnsucht,

20:17 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |