04-02-07

Genialer Herr Moers,

 

Vergeeft u me alvast de grammaticafout die ongetwijfeld in de aanspreking staat, mijn Duits is niet wat het zou moeten zijn. Daarom ben ik ook onsterfelijk dankbaar dat iemand uw vertaling van Hildegunst Van Mythenmetz' roman, "De Stad van de Dromende Boeken", in het Nederlands heeft vertaald. Anders was het mij waarschijnlijk niet gelukt om het te lezen, en dat zou echt verschrikkelijk jammer geweest zijn. Jammer is niet echt het goeie woord eigenlijk, maar ik vind niet echt een sterker. Een dansles met de Wenende Schaduwen zou mij wellicht wel vooruit helpen, maar voordat ik, oriëntatieloos wezen, tot in Slot Schaduwhal geraak zijn we waarschijnlijk al ettelijke jaren verder. In elk geval, Herr Moers, u bent mijn literaire held.

Ik ben geen fantastisch Zamonisch wezen, ik ben gewoon een mens. Eéntje dat in een menselijke variant van de Lintwormburcht is opgegroeid wel, want hier thuis zijn boeken altijd de baas geweest. Ze zijn overal, waar je ook kijkt, en als we voor een ogenblik niet in eentje aan het lezen zijn (eentje tegelijk, uiteraard, want anders doe je afbreuk aan de eer die zo'n boek verdient) verzinnen we er zelf wel eentje om eventueel op te schrijven. Ik heb massa's boeken gelezen, klassiekers en pareltjes, ik ben verliefd geworden op papieren personages en op zinnen en mooigevormde woorden. Ik had helden, en er zijn boeken die ik zo vaak gelezen heb dat ik ze bijna uit het hoofd kan opzeggen. Maar nog nooit las ik een boek dat zo'n effect op me had als "De Stad van de Dromende Boeken."

Het begon al na de eerste bladzijde. Het gedicht bleef in mijn hoofd hangen en de woorden gingen tollen. Opnieuwopnieuwopnieuwlezen! Vijf bladzijden later wist ik om één of andere reden al dat dit het mooiste boek was dat ik ooit had gelezen, en dat iedereen het moest lezen. Mooi is misschien niet het juiste woord, want er zijn uiteraard boeken waarin mooiere taal staat. Maar daar gaat het hier niet om. Vervolgens kwam het enthousiasme. Ik liep dàgen tegen iedereen in de omgeving te vertellen over de figuren en gebeurtenissen in het boek, tot die het op hun heupen kregen omdat ze zich er niet echt iets bij konden voorstellen zonder het boek zelf te lezen. En ik gaf het natuurlijk vooralsnog niet uit handen, want het was nog niet uit.

Het duurde overigens eventjes voor het uit was, want een mens heeft op de meest onmogelijke ogenblikken in het leesleven net examens, en teleurstellend genoeg was het boek te groot om in mijn examentas te passen, zodat ik tijdens het wachten op de bus wel gedoemd was mijn leerstof te bekijken. Gelukkig kunnen examens ook niet eeuwig duren en kon ik mijn leven weer wijden aan de gebeurtenissen in het ondergrondse labyrinth van Boekheem. Tegen het einde had ik het eindelijk helemaal begrepen. Ik had zélf een enorm gevaarlijk boek in handen, zo eentje als de boeken in de bibliotheek van het Orm waaraan Hildegunst zo onherroepelijk verslaafd raakte. Ook ik ben verslaafd geraakt. En nu is het uit, en heb ik een probleem.

Ik mis de avonturen van de dinosauriër, ik mis de ademhaling van de Schaduwkoning terwijl ik aan het lezen ben, en als ik mijn ogen dicht doe zie ik het labyrinth. Ik wil erheen, ik wil er verdwalen. Ik wil naar de Leren Grot en in slaap gezoemd worden door de Boeklingen, ik wil door de boekenmachine over het spoor van de Roestige Gnomen naar Slot Schaduwhal, en ik wil toegedekt worden door de Wenende Schaduwen. Maar boven alles wil ik maar één ding: naar de bibliotheek van het Orm. Want ik wil meer... méér... méér zo'n boeken om op te zuigen en in opgezogen te raken...

Mit Sehnsucht,

20:17 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.