31-01-07

Hey Mickey, Minnie, Pluto, Goofy, Winnie, Mary Poppins, Knabbel, Babbel, Gepetto, Sherrif, Kapitein Haak, slechterik uit Pocahontas, Vetje, Tinkerbell, Cruella, Timon, Rafiki, Katrien, Stitch, Woody, Teigetje, Donald en alle anderen,

 

Dankjewel voor het fantastische weekend dat jullie mij en mijn drie vriendjes hebben gegeven! Het was gewoonweg magisch!

Vrijdagavond waren we allemaal wel een beetje bezorgd. Omdat we de Thalys tot in Paris Nord hadden besteld en vervolgens tot in Marne-la-Vallée zouden moeten te zien komen. Het lukte ons in elk geval, met dank aan de tuinkruidenrokende kerel in het eindstation, want dankzij onze verkeerde kaartjes hadden we daar anders wel mooi gestaan, zo midden in de nacht. Gelukkig wilde hij ons helpen! Vervolgens ging alles van een leien dakje. We vonden ons hotel, probeerden in te checken maar blijkbaar wilden ze ons daar niet hebben. In plaats daarvan brachten ze ons naar één van de veel duurdere hotels (voor dezelfde prijs): Hotel New York! Ja, jullie hebben ons wel verwend, dat weekend!

De uren die we in het park hebben rondgezworven waren ook ronduit fantastisch. We liepen jullie tegen het lijf, deden attracties en hoefden bijna nergens erg lang te wachten. Sommige dingen konden we zelfs twee keer doen! Ik hou nog altijd heel erg van Peter Pan's Flight en ook wel van de Big Thunder en de Indiana Jones Temple. Hoewel Heidi en ik bij die laatste wel stevig in de stress schoten... zij omdat ze niet zo van overkopgaan houdt, ik omdat ik niet goed wist wat mij te wachten stond. Gelukkig bleek dat stressen absoluut niet nodig was geweest. De volgende twee dagen was ik dus nergens meer bang voor, ook niet voor die twee andere overkopgaande attracties die ik eerder nog nooit had gedaan: de Space Mountain en de Rock 'n Rollercoaster!

Die waren geweldig. Niet zo sprookjesachtig natuurlijk, maar wel prachtig ingekleedt. Zoals alles daar in jullie Disneywereld. Van het kasteel van Doornroosje (te bezichtigen op de zesduizend foto's van de heer 007) tot het kleinste huisje dat bij een attractie hoort: alles is perfect af! Overal klinkt muziek, overal is aan de details gedacht. Je bént gewoon in een sprookjeswereld, en de harde boze buitenwereld bestaat niet meer.

Een beetje jammer vonden we het eerst dat we de Prinsessenparade hadden gemist. Gelukkig konden we wel de parade in de Studio's zien. Die was supergrappig, vooral de chauffeurtjes van de wagens met hun geschminkte wangetjes waren zalig. En jullie natuurlijk, die tot dicht bij ons kwamen om te zwaaien en handjes te schudden. Woody liet zelfs zijn vriendinnetje even staan voor onze Kaat Piraat!

Goed, als ik heel eerlijk ben moet ik wel vertellen dat we een beetje teleurgesteld waren in de Studio's, want behalve de Rock 'n Rollercoaster vielen de attracties een beetje tegen. Gelukkig maakt Disneyland Park zelf dat ruimschoots goed! Nog een minpuntje vinden we wel dat jullie behoorlijk duur eten en drinken verkopen... het leven in Disneyland mag dan wel zalig zijn, het is er ook behoorlijk prijselijk! Nou ja, voor een magisch leventje zonder zorgen zal een prijs betaald moeten worden, dat begrijp ik ook wel...

In elk geval wilde ik jullie graag allemaal een gigantische knuffel geven omdat jullie ons zo'n prins- en prinsesheerlijk weekend hebben bezorgd! En weten jullie, als het toch nog mis mocht lopen met mij en mijn journalistieke carrière, dan kom ik gewoon bij jullie wonen. Ik heb daar toch al een huisje... én een attractie!

Prinsessenkusje,

21:44 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-01-07

Zeer Gemeen personeel van De Wilgard,

 

Normaal gezien hou ik mij redelijk aan het beschermen van de privacy van mensen en zaken die ongewild in mijn brieven opduiken, maar jullie hebben mij en mijn vrienden gisteren zwààr op onze tenen getrapt. Hoewel nee, eerder op ons hart getrapt. Op tenen trappen is meestal het gevolg van lange tenen bij de andere partij en dat doe je bijgevolg ondoordacht, per ongeluk, vooral doordat de andere partij het niet opneemt zoals je verwacht had. Op harten trappen doe je zélf, meestal moedwillig, en in dat geval is de andere partij gewoon zeer onschuldig en niet beducht op een aanval. Je kan uiteraard nog verder gaan en op iemands ziel trappen, maar zover wil ik het ook niet drijven. Wat jullie gisteren hebben gedaan, is op ons hart getrapt. Not cool!

Na onze vergadering in de zeer gezellige bistro van de superaangename mannen van De Route besloten we nog even ergens anders heen te trekken. Onze eerste keuze zat vol, de tweede keuze ook (en daar waren we zelfs niet helemaal van overtuigd dat we er graag heenwilden) dus stelde Elke jullie etablissement voor. Het was nog absoluut niet laat, nog lang geen uur om mensen buiten te kijken, misschien amper half elf. We vonden plaats in de herberg, om het zo te zeggen, en kregen ons drankje. Een stukje kaas was zogenaamd in heel dat restaurantgedoe niet meer te vinden. Nouja... Toen het iets minder druk werd, besloten we met ons zessen van het tafeltje van vier waar we een stoel en een barkruk nota bene bij hadden moeten slepen naar een tafeltje van zes te verhuizen. Waarop één van jullie bijzonder onbeleefd op ons af kwam: "Ja zeg mannekes, da gaat zomaar nie ze, webben die tafel nodig voor klaar te zetten voor morgen."

Goed, dan besloten we maar geen tweede drankje meer te bestellen, en begonnen we te tellen hoeveel we elks moesten betalen. Nog voor we daar helemaal mee klaar waren stond onze ober al naast ons. "Kunnen jullie betalen want mijn dienst zit erop en ik wil mijn kassa afsluiten." Kwestie van ons echt buiten te werken kon dat wel tellen. Wel goed, betaald en vertrokken, zonder goeienavond van onze kant (van jullie zijde wellicht ook niet, maar daar heb ik al niet meer op gelét). Het was ongeveer half twaalf toen de lichten in het van het voorste deel van de taverne achter ons uit werden gedaan. Vinden jullie dat normaal, op een zaterdagavond?

Meer zelfs, vinden jullie het normaal om zes jonge mensen op zo'n manier weg te jagen, terwijl de tafeltjes waaraan veertigers en vijftigers zaten rustig mochten blijven zitten? Uit hun zakken was misschien meer geld te kloppen dan uit de onze, zes geestarme-drank-drinkers? Je reinste discriminatie is dat! Gelukkig konden we onze avond dan toch nog in schoonheid eindigen in het praatcafé, onze eerste keuze, waar een tafeltje vrij gekomen was. Waar we wél vriendelijk behandeld werden, wél een schoteltje gemengd konden krijgen en wél met een vriendelijk "goedenavond" terug buiten zijn gegaan (toen we daar zelf zin in hadden). Neem daar anders eens een voorbeeld aan!

Onvriendelijke groeten,

14:46 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

18-01-07

Lieve mede-Ego's,

 

Ik ben zó ongelooflijk blij! We hebben het gehaald, en dat niet alleen, we hebben het zelfs goed gedaan! Vier leerkrachten die al uren in een klaslokaal opgesloten zaten (en dat was eraan te merken, ik denk niet dat zij het ooit in een Big Brotherhuis zouden uithouden) en die in plaats van de verwachte hopen kritiek verrassend complimenteus waren.

Ons radioprogramma, ja, dat was eraan te horen dat ik het had gemonteerd. Gelukkig stukken beter dan mijn eigen individuele montages, maar hej, ik en radio dat zal nooit een gelukkig koppel worden. Mijn ongeduld, weet je wel. Maar in elk geval hadden we een goeie tekst, en dat is ook al wat. Heel wat. Want, zo lieten ze weten, dat was voor het eerst vandaag. Mooi, dan hebben we die prijs alvast binnen.

Ons researchdossier, ja, dat was geweldig. Dat was voor de "stoefkast" en dat mocht ook wel. Onze flitsende, naar vers ruikende Manneke-strip! Als het daar iemand niet eens mee was geweest, had ik van hen stripfiguurtjes gemaakt en hen één voor één een pijnlijke dood doen sterven in een nieuw stripverhaal... En reken maar dat ik dat kàn. Maar dat dreigement was dus niet nodig, aangezien ze met z'n allen van ons talent overtuigd waren.

En dan, onze film. Goed ja, beginnersfoutjes en schoonheidsfoutjes in overvloed, maar dat hadden we verwacht. Maar ze vonden het een swingende reportage, met heel veel informatie, en (volgens drie vierde aanwezigen toch) goeie beelden. Vooral de very close-up van de etende Afrikaan, die bewees dat we overal met onze neus op hadden gestaan. Pluim voor het cameraman-Ego.

Pluim voor ons alle drie, eigenlijk. Lieve mede-Ego's, we hebben dat geweldig gedaan. Hard gewerkt, keihard ons best gedaan, en dat alles wellicht ook overgoten met een snuifje geluk van de gelukzak-Ego. Wij heersen gewoon. Laat het volgend semester maar vast komen: kan al niet wachten om nog meer succes achter onze naam te schrijven!

Uitzinnig blije groeten,

22:05 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-01-07

Beste Minister van Sport,

 

Daar gaan we weer, dacht ik toen ik vanmorgen het nieuws hoorde. Het zoveelste plan in de ophemeling van de sportcultuur: laten we kinderen elk jaar aan een fitheidstest onderwerpen! Wat is dat toch in Vlaanderen? Het lijkt wel of hier al enkele jaren een "War on Deconditionism" woedt. Ja, ik heb dat woord zelf uitgevonden. Ik vind dat ik dat mag, de overdreven angst voor conditieloze kinderen en jongeren groeit naar een belachelijk hoogtepunt en verdient zijn eigen term in de dikke Van Dale.

Ja, meneer de Minister, u hoorde het wellicht weer ergens waaien, "de jeugd van tegenwoordig heeft geen conditie meer". Daar werd u vast helemaal emotioneel van. Oh neen! Straks worden onze kinderen allemaal obesitasjes wiens enige lichaamsbeweging de weg van de McDonalds naar de Quick is! We moeten iets doen! Weet u, volgens mij valt het heus nog wel mee met die jeugd van tegenwoordig. Goed, er moet gesport worden. Maar die overappreciatie voor sport op scholen, die heeft volgens mij een compleet averechts effect.

Sporten hoort fijn te zijn. Ik vond het vroeger leuk een nieuw "spel" zoals basketbal of netbal aan te leren. De turnjuf leerde ons dat ook allemaal perfect aan. Wie iets niet zo goed kon, kon toch veel punten halen door gewoon zijn best te doen. Wat een verschil met de leraressen LO op de middelbare school! Sportfreaks die niet begrepen dat iemand de spelregels van volleybal echt niet kon onthouden terwijl die nooit waren uitgelegd, punten die vastlagen (als je een badmintonopslag doet en je pluim komt tussen die en die lijn terecht heb je een acht, komt het ergens anders terecht ben je gebuisd). Ligt dat dan aan de kinderen, dat ze zogenaamd niet meer fit zijn? Nee, dat ligt aan degenen die hen punten geven. En die punten geven een vertekend beeld.

Ik heb nooit meer dan een 5 gehaald voor lichamelijke opvoeding, maar dat wil niet zeggen dat ik minder fit was dan mijn klasgenootjes die wél met tienen op hun rapport naar huis komen. Ik was alleen beter in andere soorten sport dan degene waar we op beoordeeld werden.

Een individuelere aanpak, meneer de Minister, is dus misschien een beter idee, want fit en fit is twee. En geen twee kinderen zijn hetzelfde, geen twee kinderen kunnen dus op dezelfde manier beoordeeld worden qua conditie. Maar blijkbaar snapt niemand dat, in dit totaal versportelijkende land. En dus gaan ze maar door met de lessen LO belangrijker en belangrijker te maken op àlle scholen. Als ik zo graag de hele dag turnles had gehad, dan was ik wel naar een sportschool gegaan, maar straks is daar misschien geen verschil meer tussen. Op de topsportbegeleiding na, dan.

Dat vond u trouwens ook een goed nieuw plan. Door die fitheidstesten vanaf zesjarigen zou u "talent" sneller ontdekken en kan dat beter begeleid worden. Dan denk ik dat hier de aap uit de mouw komt: u wil meer winnaars in Vlaanderen. Het spijt me, maar als ik aan topsport bij zesjarigen denk, zie ik meteen Sovjettoestanden voor mij. Sportplezier, meneer de Minister, kan u dat alsjeblieft promoten? Volgens mij helpt dat de fitheid van de Vlaamse kinderen vast heel wat vooruit!

Een sportieve groet,

15:00 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-01-07

Aan iedereen die examens heeft,

 

Heel veel succes gewenst! Zelf ben ik al een hele week bezig, en binnen een weekje ben ik er vanaf om vervolgens een hele week totaal niets anders te hoeven doen dan lang in mijn bed te liggen. En duimen voor jullie allemaal natuurlijk...

Ik wil deze brief nog even aangrijpen om wat goede raad, die ik in mijn verlengde studeercarrière al heb samengeraapt, uit te delen. De beste goede raad die ik ooit gekregen heb, was die van de heer Professor Letterkunde Nederlands. Je zou de raad "De Heilige Drievuldigheid" kunnen noemen, want het waren er drie-in-één-klap. Helaas heb ik er maar twee van onthouden, omdat de derde mij geloof ik niet aanstond. In elk geval vond ik "Laat u niet opjutten" en "Blok u niet dood" de heerlijkste woorden die een professor ooit had kunnen uitspreken. Ik ben er dan ook speciaal een jaar langer naar blijven luisteren. Helaas bleek uiteindelijk dat ik niet de juiste instelling heb om naar zo'n raad te moeten luisteren, voor mezelf zou een omgekeerde aanmaning misschien beter zijn geweest.

Vervolgens zijn er de goede raden die door allerlei goedmenende personen in mijn omgeving al zijn uitgedeeld, en die dan nog bruikbaar zijn ook. 007 pleegt altijd te zeggen dat je een examenlokaal moet binnenkomen met het gevoel en de air dat je het allemaal geweldig goed gaat kunnen. Of het nu mondeling of schriftelijk is. Mijn eigen ervaring is, dat zelfs als je weet dat je het niet gaat kunnen, je je toch moet wijsmaken dat je het geweldig goed gaat doen. Sms het desnoods nog even naar iemand voor het examen. Het gaat effectief beter dan dat je met je hoofd bijna struisvogelsgewijs in de grond naar binnen gaat. Als het dan toch niet helemaal is gegaan zoals het zou moeten, kan je maar beter even iets leuks gaan doen en vervolgens met frisse moed aan het volgende vak beginnen, zonder nog aan het vorige te denken. "Je kan er nu toch niks meer aan veranderen," zegt Mama dan. En "volgende keer gewoon beter". Overigens vind ik het ook niet nodig om voor een examen nog keihard in de stress te schieten over iets wat je al dan niet zou kennen. Zelfde reden: het is toch te laat om daar nog iets aan te veranderen.

Ten slotte zijn er mijn eigen dingetjes. Placebotrucjes zoals samenvattingen onder je kussen leggen werken niet om de leerstof vanzelf in je hoofd te laten springen, maar als je je er beter bij voelt het toch te doen, kan je het maar beter wel doen. Gebruik niet voor elk vak dezelfde studiemethode, probeer op tijd eens iets nieuws uit. Wie weet ligt het je wel beter. Als je lange examens hebt waar je grote stukken tekst moet schrijven als antwoord, schrijf dan netjes en duidelijk, trek een streep tussen de verschillende vragen, schrijf de vraag over (dat helpt om de vraag-stress weg te doen ebben en het antwoord op een logische manier in je hoofd te laten nestelen) en onderlijn de belangrijke dingen in je antwoord. Propere examens zijn aantrekkelijker voor verbeterende docenten, met alle gevolgen vandien. Slaap. Doe geen nachtjes door, blok niet tot je erbij neervalt, want dan weet je de volgende dag toch niks meer. Door te slapen kan je de leerstof verwerken, en zijn je antwoorden de volgende dag helderder en dikwijls ook juister. Vermijd het van nog rap-rap voor een examen met andere mensen mee te stressen en mogelijke antwoorden te doorlopen. Sluit je daar van af, want het maakt je alleen maar zenuwachtig. Kijk direct na een examen ook niet minutieus na of je alles goed hebt beantwoord, luister ook niet te actief naar de antwoorden van je klasgenoten. En ten slotte, tot mijn grote schade en schande geleerd: mislukken is geen ramp. Er zijn altijd tweede kansen. En derde.

Laat ik dan nu nog maar even verder blokken op die ellendige lijsten met Duitse woordjes. Steek je een kaarsje voor me aan, vanmiddag?

Succes!

10:22 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

13-01-07

Hoi, zwembad van S.N,

 

Je hebt het wel gemerkt, er sprongen vandaag wel zés jonge mensen tussen de bejaarde zwemmers het water in. En we maakten ons daar vrij snel uit de voeten ook, want om door hen ondergezwommen te worden, dat zagen we niet meteen zitten.

Ai, dacht je vast, daar heb je er weer zes die een goed voornemen hebben gemaakt met nieuwjaar om iets aan hun conditie te doen... Dat dacht je dan verkeerd. Eigenlijk waren er gewoon twee mensen die graag zwemmen, en die spoorden een paar anderen aan om mee te doen. En goed, misschien zaten er wel één of twee geniepigaards tussen die dun willen worden en daarom sporten een goed plan vonden om het nieuwe jaar mee te beginnen. Maar dan is zwemmen nog altijd beter dan plotseling kilometers gaan rennen en vervolgens met een kapotte knie te zitten.

We hebben behoorlijk wat gezwommen vandaag, en ik vind dat vooral ik daarvoor een pluim verdien. Je hebt het zeker wel gemerkt, in het begin ging het nog redelijk. En toen werd ik moe, en had ik steeds meer weg van een verzuipend hondje. Ik kan nu eenmaal niet echt zwemmen... en dan helpen zwempiraten die wild om zich heen slaan ook niet echt. Maar ik heb het overleefd, al was het laatste baantje er misschien ei zo na teveel aan. Nouja, volgende keer beter.

Hoewel, volgende keer... dat zou binnen twee weken moeten zijn volgens de lijst. Alleen zijn er al vier die dan niet meekunnen, en hebben we het nog een weekje extra uitgesteld. Begint al goed, ik hoor het je denken... Maar laat ons nog maar even in de waan dat van uitstel geen afstel komt... niet dit jaar...

Tot binnen drie weken!

13:15 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

08-01-07

Geachte Meneer Burgemeester,

 

Ik wéét dat ons oude speelpleinlokaal absoluut niet meer geschikt is om volledige zomers speelplein in te houden. In die steeds maar groeiende gemeente van ons zijn we eruit gegroeid, uit het groene containerkot. Veilig is hij ook niet meer, voor kinderen toch niet, het lekt er, er zitten gaten en kieren in de deuren en de muren en als iemand te hard springt loopt hij het risico door de vermolmde vloer te zakken. In feite is het na iedere storm of onweersbui weer een verrassing dat het gebouw nog steeds is blijven staan. Ik begrijp dus best dat de beslissing om er de sloophamer tegen te zetten met alle goede bedoelingen is genomen. Maar, beste burgemeester, sta mij even toe om sentimenteel te worden. Als dat lokaal verdwijnt sloopt u meteen mijn halve leven mee, meerbepaald zelfs de beste helft.

Weet u, beste burgemeester, hoeveel herinneringen er in dat lokaal hangen? Niet alleen voor mij, daar ben ik zeker van. Zoveel mensen, niet alleen moni's maar zeker ook kinderen, hebben er prachtige momenten beleefd. Maar ik ben mijn speelpleincarrière in dàt lokaal begonnen, het is bijna met mij meegegroeid. Ik ben ook ouder geworden, ik kraak misschien al iets meer en er raakt al eens iets aan mij stuk. Ik zal nog ouder worden, vooraleer ik echt uit elkaar zal vallen. Voor dat lokaal zijn de dagen stilaan geteld, en dat terwijl het voor mij een ware schatkist is.

We hebben er gelogeerd, in ons lokaal. De allereerste keer, mijn eerste zomer, toen mocht het. Of tenminste, dat had de oude jeugdwerker ons toen toch gezegd. Het was zo gezellig, ook al wilde mijn luchtmatras niet opblazen en was ik de volgende dag compleet geradbraakt van op de harde vloer te liggen. In die tijd waren we nog met vrij weinig monitoren, weet u, en we waren er àllemaal. Op een lange rij naast elkaar... Het volgende jaar zijn we er dikwijls stiekem blijven logeren. Met een stuk of zes, op drie matrassen naast elkaar. Of met nog minder, die ene keer toen we de hele nacht wakker werden gehouden door de muggen... of waren het Engeltje en ik die de oudste pleinverantwoordelijke die ik mij kan herinneren wakker hielden? De jaren daarna werden we veel stricter, het mócht niet, blijven logeren, en dus deden we het ook niet. Nog later dàcht niemand er nog aan om er te blijven overnachten, toen onze huisdiertjes er hun intrek al hadden genomen. Maar deze zomer, ik beken beste burgemeester, hebben er toch nog eens drie moni's hun intrek in genomen toen ze op een nacht geen onderdak vonden. Het had nog steeds datzelfde, veilige thuisgevoel, vond ik. En dat voor een groene container waar niet eens een bed staat...

Het jaar dat we aan onze tweede zomer daar zouden beginnen, kwamen we te weten dat het lokaal definitief van ons zou worden. Door het dolle heen, natuurlijk, want nu konden we die lelijke ksa-schilderijen weghalen. De meeste hebben we weggekregen, zoals de Donald Duck op de muur in de grote zaal, maar die op de ramen hebben we er nu nog altijd niet van gekregen. Beetje hardnekkige ververs, die ksa-ers. Misschien net zo hardnekkig als wij van ons lokaal blijven houden? We besloten alles prachtig opnieuw te schilderen, in de paasvakantie. Ik kan al niet meer tellen hoeveel tijd ik daar heb gespendeerd, het kwam uiteindelijk zover dat ik van de oude jeugdwerker een sleutel kreeg omdat ik er tóch alle dagen stond. Ik geloof dat ik elke ochtend om zeven uur opstond en binnen het half uur al tussen de verfpotten rondhing. Ik ben nog altijd trots op "mijn muren", al zijn ze natuurlijk niet allemaal van mij persoonlijk. De sterrenmuur, die sterren zijn van mij. En de ondergrond van de snorkelmuur ook. Eigenlijk was dat een foutje, want ik had de verf niet goed gemengd. Daardoor zit die eigenaardige lichtschakering erin, maar dat kon gelukkig geen kwaad, want hebt u ooit een realistischer zee geschilderd gezien? De mannekesmuur, daar zit een stukje van iedereen in. Ik geloof zelfs dat mijn zusje, toen nog maar een jaar of 12, er stukjes van geschilderd heeft. Wij moesten allebei optreden in die vakantie, we dansten toen nog allebei, en het was maar een geluk dat mijn maillot toen exact even blauw was als de verfvlekken die ik niet meer van mijn armen geschrobt kreeg.

Ik heb het nu bijna alleen nog maar over de grote zaal gehad, waar we zoveel tijd in hebben doorgebracht. Het is de grootste zaal daar, logisch dan ook dat we daar meest zaten. Nu alles herschapen is in een te-verhuizen-rommelboel is die grote zaal overigens ook de enige plek waar we het nog iet of wat gezellig kunnen maken om een vergadering te houden, of om groenten te dopen. Ik ben er zelf ook gedoopt, twee keer zelfs. Al moet ik er wel bijzeggen dat mijn dopen maar sissy-dopen waren. We zijn met der tijd behoorlijk geëvolueerd...

Ook de andere kamers in ons lokaal barsten uit elkaar van de herinneringen. Etentjes in het knutsellokaal, met bijvoorbeeld de legendarische brokjesgrap waarvan er nog maar drie zijn die weten waarover het gaat. Het monilokaal, dat eerst in het lange stuk was, en waar doeken tegen de muur hingen als behang. De envelopjesbrievenbussen, die elk jaar voller kwamen te zitten en constant van de muur vielen. Lieve briefjes, spannende briefjes. Ik weet nog hoe ik er ééntje heb zitten lezen van onder de tafel daar, verstopt voor de rest van de wereld. Alleen ik, de brief, en het lokaal rondom mij. In dat monilokaal heb ik op een keer een hele middag naast een lijk gezeten, wierook brandend omdat dat bij mijn rol als hippie freak paste. En omdat het de stank verdoezelde. Toen ik er na drie uur uitkwam was ik bijna echt zo high dat ik niet meer rechtop kon lopen. Evaluaties waar ik als jonge moni zo'n hekel aan had, maar die ik toen ik ze later zelf mocht geven steeds meer ben gaan appreciëren. Hele middagen evalueren zorgt voor een beetje kortsluiting in het brein, dat heb ik intussen al wel begrepen. Ook het secretariaat heeft zo zijn charmes, al is het het allerkleinste kamertje, het is zeker het meest flitsende. Hoevaak heb ik daar geen kassen geteld, kinderen in- of uitgeschreven of kinderschatten bewaard? U ziet wel, beste burgemeester, dat elk plekje van dat lokaal zijn eigen verhaaltjes heeft. Maar de mooiste verhalen voor mij, die komen uit de keuken.

Als er één kamer is waarvan ik zou willen dat ze echt onsloopbaar is, dan is het de keuken wel. Okee, het stinkt er nog altijd een beetje naar rat en ik heb er nooit over gepiekerd om bestek van daar te gebruiken zonder dat ik het eerst zelf afgewassen en dertig keer gecontroleerd had. Maar daar, in die keuken, zijn de beste gesprekken ontstaan, bloeiden de mooiste relaties op en ... liggen de mooiste herinneringen. Gesprekken aan de afwas, over de zin en de onzin van het bestaan. Plagerijtjes en spelletjes met natte handdoeken, en met lege diepvriezen waar mensen als duiveltjes uit een diepvriesdoosje plots uitsprongen. De úren die ik er gespendeerd heb wakend bij een zieker dan ziek kind, het moeilijkste kind van de hele bende maar waar ik sinds die middag de béste band mee heb van allemaal. En natuurlijk... de popcorn...

Dan kom ik nu tot de kern van de zaak, beste burgemeester. Weet u nog, uw eerste vriendinnetje? Herinnert u zich nog waar u haar voor het eerst een kus durfde te geven? De plek waar u met rooie wangen en een gevoel dat u kon zweven vandaan bent gegaan? Achter de kerk, misschien, of aan de voordeur. Misschien op de kermis, of een plaats waar ik nooit aan zal denken. Mijn punt is, die plaatsen gaan niet weg. De kermis, ja, die verplaatst zich, en het zal vast nooit meer dezelfde rupsbaan zijn van zoveel jaren geleden. Maar het idee, de kermis, dat is er nog altijd. Mijn eerste vriendinnetje en mijn eerste kus, dat was in de keuken van het speelpleinlokaal. Alstublieft, beste burgemeester, haal dat monument uit mijn leven daar niet weg. Ik wil later, als ik zeventig ben en bijna niks meer weet van wat drie uur geleden gebeurd is, maar wel nog dagelijks terugdenk aan die goeie ouwe tijd, langs dat misschien tegen dan al tot ruïne herleide lokaal kunnen lopen en glimlachen. Dàt lokaal daar, daar had ik de mooiste tijd van mijn leven... daar is dat leven pas écht begonnen...

Met mijmerende groeten,

16:35 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-01-07

Dear Mister Scorsese,

 

Gisteren zag ik uw nieuwste film, The Departed. Behalve dat ik het een erg goeie film vond (en dat voor een meisje dat normaal niet zo actiefilmerig is aangelegd) bent u er ook in geslaagd die ene cel daar ergens in mijn hoofd aan te raken, de nieuwsgierigheidscel. Het probleem met die cel is, eens ze zich iets afvraagt blijft ze daarin vastgebeten tot ze achter de oplossing is gekomen. Ik kan dus niet normaal slapen, Mister Scorsese, zonder dat ik het antwoord weet op deze vraag: Wat stond er in die brief van Costigan aan de psychiater? Please help me, I need my sleep...

With curiosity,

11:46 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

01-01-07

Dag, Oud Jaar,

 

Iedereen is het wellicht weer vergeten, zoals vorig jaar en het jaar daarvoor en het jaar daarvoor. Ik had zo graag gewild dat het voor jou tenminste anders was gelopen, maar het is zo moeilijk om er een hele gemeenschap van te overtuigen. De àllerlaatste seconden van jouw leven, die laatste tien, gaat iedereen opgewonden aftellen tot de geboorte van het nieuwe. En jou vergeten ze, terwijl jij er wel een heel jaar voor iedereen bent geweest. Twaalf maanden oud en bejaard, en dan laten ze je stikken en kan je zelf de uitgang wel vinden. Niemand die jou uitzwaait of vaarwel kust. Iedereen staat te springen om dat nieuwe jaartje te mogen begroeten. Het is toch helemaal niet te veel gevraagd om die laatste tien seconden nog volop aan jou te besteden en netjes afscheid te nemen, zoals het hoort? Dat nieuwe jaar krijgt vervolgens weer een heel jààr de tijd om geknuffeld en geliefd te worden. Die extra tien seconden kunnen er heus wel af.

Ik vind het eigenlijk best wel jammer dat we van je afscheid hebben moeten nemen, 2006. Jij was een geweldig jaar. Het jaar waarin lievde ging heersen, het jaar waarin ik eindelijk voor het eerst eens slààgde in mijn studies. Jij zorgde voor adoptierecht voor holebi's, en voor heel veel werk voor mij. Ik heb leren werken, leren leren, en er nog van leren houden ook. Het jaar van alweer nieuwe vriendschappen, nieuwe liefdes, nieuwe verhoudingen tussen de oude. Goed, er waren teleurstellingen, maar overal valt wel ergens een zonnestraaltje in te zien, als je maar goed genoeg kijkt. Er gebeurden dingen die ons petje te boven gingen, dingen die de maatschappij schokten. Er gingen mensen dood, dichtbij en verder af, maar hoe vreselijk dat allemaal ook is, ze zijn niet voor niets gestorven. Al was het maar om er nu en dan even bij stil te staan hoe kostbaar een leven eigenlijk is. Jij was mijn laatste jaar als pleinverantwoordelijke, een jaar van duizenden prachtige herinneringen. Een góed jaar. Eentje om dankbaar voor te zijn.

En daarom hing ik gisteren in de zetel, gisteravond, en 'vergat' ik voor een keer mee af te tellen met de BV's op televisie. Waar normaal gezien de champagnekurk precies op "gelukkig nieuwjaar" knalt, was mama nu ook een beetje te laat wakker geschoten. Moedwillig heb ik op zijn minst tien seconden van het nieuwe jaar afgepietst om afscheid te nemen van jou, voordat ik aan de gelukwensen en nieuwjaarskussen begon. En aan de champagne. Eén glas nog, gisteren. Ik zal vandaag wel drinken op het nieuwe jaar. Gisteren dronk ik nog op jou.

Dag, 2006, het ga je goed!

12:50 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |