16-01-07

Beste Minister van Sport,

 

Daar gaan we weer, dacht ik toen ik vanmorgen het nieuws hoorde. Het zoveelste plan in de ophemeling van de sportcultuur: laten we kinderen elk jaar aan een fitheidstest onderwerpen! Wat is dat toch in Vlaanderen? Het lijkt wel of hier al enkele jaren een "War on Deconditionism" woedt. Ja, ik heb dat woord zelf uitgevonden. Ik vind dat ik dat mag, de overdreven angst voor conditieloze kinderen en jongeren groeit naar een belachelijk hoogtepunt en verdient zijn eigen term in de dikke Van Dale.

Ja, meneer de Minister, u hoorde het wellicht weer ergens waaien, "de jeugd van tegenwoordig heeft geen conditie meer". Daar werd u vast helemaal emotioneel van. Oh neen! Straks worden onze kinderen allemaal obesitasjes wiens enige lichaamsbeweging de weg van de McDonalds naar de Quick is! We moeten iets doen! Weet u, volgens mij valt het heus nog wel mee met die jeugd van tegenwoordig. Goed, er moet gesport worden. Maar die overappreciatie voor sport op scholen, die heeft volgens mij een compleet averechts effect.

Sporten hoort fijn te zijn. Ik vond het vroeger leuk een nieuw "spel" zoals basketbal of netbal aan te leren. De turnjuf leerde ons dat ook allemaal perfect aan. Wie iets niet zo goed kon, kon toch veel punten halen door gewoon zijn best te doen. Wat een verschil met de leraressen LO op de middelbare school! Sportfreaks die niet begrepen dat iemand de spelregels van volleybal echt niet kon onthouden terwijl die nooit waren uitgelegd, punten die vastlagen (als je een badmintonopslag doet en je pluim komt tussen die en die lijn terecht heb je een acht, komt het ergens anders terecht ben je gebuisd). Ligt dat dan aan de kinderen, dat ze zogenaamd niet meer fit zijn? Nee, dat ligt aan degenen die hen punten geven. En die punten geven een vertekend beeld.

Ik heb nooit meer dan een 5 gehaald voor lichamelijke opvoeding, maar dat wil niet zeggen dat ik minder fit was dan mijn klasgenootjes die wél met tienen op hun rapport naar huis komen. Ik was alleen beter in andere soorten sport dan degene waar we op beoordeeld werden.

Een individuelere aanpak, meneer de Minister, is dus misschien een beter idee, want fit en fit is twee. En geen twee kinderen zijn hetzelfde, geen twee kinderen kunnen dus op dezelfde manier beoordeeld worden qua conditie. Maar blijkbaar snapt niemand dat, in dit totaal versportelijkende land. En dus gaan ze maar door met de lessen LO belangrijker en belangrijker te maken op àlle scholen. Als ik zo graag de hele dag turnles had gehad, dan was ik wel naar een sportschool gegaan, maar straks is daar misschien geen verschil meer tussen. Op de topsportbegeleiding na, dan.

Dat vond u trouwens ook een goed nieuw plan. Door die fitheidstesten vanaf zesjarigen zou u "talent" sneller ontdekken en kan dat beter begeleid worden. Dan denk ik dat hier de aap uit de mouw komt: u wil meer winnaars in Vlaanderen. Het spijt me, maar als ik aan topsport bij zesjarigen denk, zie ik meteen Sovjettoestanden voor mij. Sportplezier, meneer de Minister, kan u dat alsjeblieft promoten? Volgens mij helpt dat de fitheid van de Vlaamse kinderen vast heel wat vooruit!

Een sportieve groet,

15:00 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.