15-01-07

Aan iedereen die examens heeft,

 

Heel veel succes gewenst! Zelf ben ik al een hele week bezig, en binnen een weekje ben ik er vanaf om vervolgens een hele week totaal niets anders te hoeven doen dan lang in mijn bed te liggen. En duimen voor jullie allemaal natuurlijk...

Ik wil deze brief nog even aangrijpen om wat goede raad, die ik in mijn verlengde studeercarrière al heb samengeraapt, uit te delen. De beste goede raad die ik ooit gekregen heb, was die van de heer Professor Letterkunde Nederlands. Je zou de raad "De Heilige Drievuldigheid" kunnen noemen, want het waren er drie-in-één-klap. Helaas heb ik er maar twee van onthouden, omdat de derde mij geloof ik niet aanstond. In elk geval vond ik "Laat u niet opjutten" en "Blok u niet dood" de heerlijkste woorden die een professor ooit had kunnen uitspreken. Ik ben er dan ook speciaal een jaar langer naar blijven luisteren. Helaas bleek uiteindelijk dat ik niet de juiste instelling heb om naar zo'n raad te moeten luisteren, voor mezelf zou een omgekeerde aanmaning misschien beter zijn geweest.

Vervolgens zijn er de goede raden die door allerlei goedmenende personen in mijn omgeving al zijn uitgedeeld, en die dan nog bruikbaar zijn ook. 007 pleegt altijd te zeggen dat je een examenlokaal moet binnenkomen met het gevoel en de air dat je het allemaal geweldig goed gaat kunnen. Of het nu mondeling of schriftelijk is. Mijn eigen ervaring is, dat zelfs als je weet dat je het niet gaat kunnen, je je toch moet wijsmaken dat je het geweldig goed gaat doen. Sms het desnoods nog even naar iemand voor het examen. Het gaat effectief beter dan dat je met je hoofd bijna struisvogelsgewijs in de grond naar binnen gaat. Als het dan toch niet helemaal is gegaan zoals het zou moeten, kan je maar beter even iets leuks gaan doen en vervolgens met frisse moed aan het volgende vak beginnen, zonder nog aan het vorige te denken. "Je kan er nu toch niks meer aan veranderen," zegt Mama dan. En "volgende keer gewoon beter". Overigens vind ik het ook niet nodig om voor een examen nog keihard in de stress te schieten over iets wat je al dan niet zou kennen. Zelfde reden: het is toch te laat om daar nog iets aan te veranderen.

Ten slotte zijn er mijn eigen dingetjes. Placebotrucjes zoals samenvattingen onder je kussen leggen werken niet om de leerstof vanzelf in je hoofd te laten springen, maar als je je er beter bij voelt het toch te doen, kan je het maar beter wel doen. Gebruik niet voor elk vak dezelfde studiemethode, probeer op tijd eens iets nieuws uit. Wie weet ligt het je wel beter. Als je lange examens hebt waar je grote stukken tekst moet schrijven als antwoord, schrijf dan netjes en duidelijk, trek een streep tussen de verschillende vragen, schrijf de vraag over (dat helpt om de vraag-stress weg te doen ebben en het antwoord op een logische manier in je hoofd te laten nestelen) en onderlijn de belangrijke dingen in je antwoord. Propere examens zijn aantrekkelijker voor verbeterende docenten, met alle gevolgen vandien. Slaap. Doe geen nachtjes door, blok niet tot je erbij neervalt, want dan weet je de volgende dag toch niks meer. Door te slapen kan je de leerstof verwerken, en zijn je antwoorden de volgende dag helderder en dikwijls ook juister. Vermijd het van nog rap-rap voor een examen met andere mensen mee te stressen en mogelijke antwoorden te doorlopen. Sluit je daar van af, want het maakt je alleen maar zenuwachtig. Kijk direct na een examen ook niet minutieus na of je alles goed hebt beantwoord, luister ook niet te actief naar de antwoorden van je klasgenoten. En ten slotte, tot mijn grote schade en schande geleerd: mislukken is geen ramp. Er zijn altijd tweede kansen. En derde.

Laat ik dan nu nog maar even verder blokken op die ellendige lijsten met Duitse woordjes. Steek je een kaarsje voor me aan, vanmiddag?

Succes!

10:22 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Er branden nu al zeven kaarsen bij ons...
Hé, kom je even kijken naar mijn nieuw blogje ? Altijd welkom !

En tot een volgend bezoekje.

Gepost door: Oberon | 15-01-07

mijn leerkracht Frans zei ooit meermaals dat rauwe groenten en veel vis eten de dag voor het examen (of tijdens de hele examenperiode) ook een goed effect heeft..
ik kan het bevestigen :p
maar miss is dat enkel omdat ik gewoon mijn oren dicht doe voor ik een examenlokaal binnen wil gaan (en zo de rest niet meer op het laatste nippertje vanalles en nog wat op een stressy manier hoor roepen ;-) )

veel succes nog!

Gepost door: Eline | 16-01-07

De commentaren zijn gesloten.