01-01-07

Dag, Oud Jaar,

 

Iedereen is het wellicht weer vergeten, zoals vorig jaar en het jaar daarvoor en het jaar daarvoor. Ik had zo graag gewild dat het voor jou tenminste anders was gelopen, maar het is zo moeilijk om er een hele gemeenschap van te overtuigen. De àllerlaatste seconden van jouw leven, die laatste tien, gaat iedereen opgewonden aftellen tot de geboorte van het nieuwe. En jou vergeten ze, terwijl jij er wel een heel jaar voor iedereen bent geweest. Twaalf maanden oud en bejaard, en dan laten ze je stikken en kan je zelf de uitgang wel vinden. Niemand die jou uitzwaait of vaarwel kust. Iedereen staat te springen om dat nieuwe jaartje te mogen begroeten. Het is toch helemaal niet te veel gevraagd om die laatste tien seconden nog volop aan jou te besteden en netjes afscheid te nemen, zoals het hoort? Dat nieuwe jaar krijgt vervolgens weer een heel jààr de tijd om geknuffeld en geliefd te worden. Die extra tien seconden kunnen er heus wel af.

Ik vind het eigenlijk best wel jammer dat we van je afscheid hebben moeten nemen, 2006. Jij was een geweldig jaar. Het jaar waarin lievde ging heersen, het jaar waarin ik eindelijk voor het eerst eens slààgde in mijn studies. Jij zorgde voor adoptierecht voor holebi's, en voor heel veel werk voor mij. Ik heb leren werken, leren leren, en er nog van leren houden ook. Het jaar van alweer nieuwe vriendschappen, nieuwe liefdes, nieuwe verhoudingen tussen de oude. Goed, er waren teleurstellingen, maar overal valt wel ergens een zonnestraaltje in te zien, als je maar goed genoeg kijkt. Er gebeurden dingen die ons petje te boven gingen, dingen die de maatschappij schokten. Er gingen mensen dood, dichtbij en verder af, maar hoe vreselijk dat allemaal ook is, ze zijn niet voor niets gestorven. Al was het maar om er nu en dan even bij stil te staan hoe kostbaar een leven eigenlijk is. Jij was mijn laatste jaar als pleinverantwoordelijke, een jaar van duizenden prachtige herinneringen. Een góed jaar. Eentje om dankbaar voor te zijn.

En daarom hing ik gisteren in de zetel, gisteravond, en 'vergat' ik voor een keer mee af te tellen met de BV's op televisie. Waar normaal gezien de champagnekurk precies op "gelukkig nieuwjaar" knalt, was mama nu ook een beetje te laat wakker geschoten. Moedwillig heb ik op zijn minst tien seconden van het nieuwe jaar afgepietst om afscheid te nemen van jou, voordat ik aan de gelukwensen en nieuwjaarskussen begon. En aan de champagne. Eén glas nog, gisteren. Ik zal vandaag wel drinken op het nieuwe jaar. Gisteren dronk ik nog op jou.

Dag, 2006, het ga je goed!

12:50 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.