30-12-06

Aan degene die ervoor zorgt dat ik internet heb,

 

Of in dit geval degene die ervoor gezorgd heeft dat ik twee dagen géén internet had. Wat was me dat... Okee, ik hoor keihard aan het blokken te zijn, en het internet nergens voor nodig te hebben. Maar het is een ongelooflijk verschrikkelijk gevoel om te weten dat het er niet is... Ik liep gewoon tegen de muren op...

Ik heb het concentratievermogen van een strontvlieg, om eventjes Jomps te citeren, die met hetzelfde probleem kampt. Studeren op een laptop is dan de beste oplossing van de wereld. Eventjes vijf seconden kijken of iemand iets nieuws op mijn forum heeft gepost... en weer verder blokken. Iemand stuurt een mailtje, gauw even kijken... en weer verder blokken. Ik ben het leren beu, eventjes pauze met een spelletje... en dan weer verder blokken. Zo overleef ik de periode van gedwongen op mijn kamer zitten zonder er al te veel aan over te houden.

Gisterenmorgen deed het internet alvast vreemd. Het viel nu en dan eens uit, maar het kwam nog regelmatig weer terug aanzetten. Tot het ogenblik dat ik mijn vorige blogje had gepost. Plotseling ging er niks meer. Met heel veel moeite kreeg ik af en toe nog eens een mailtje binnen, voor de rest was het huilen met de pet op. Gelukkig had ik een receptie gisteravond, en een paar vriendjes die daarna bleven hangen bij mij thuis. Maar vanmorgen, toen ik weer achter de computer kroop, was de teleurstelling nog veel heviger: internet lag nog steeds uit, en nu kon ik helemaal niks meer. Ik werd er helemaa gék van! Nu staan er op mijn computer genoeg verhaaltjes om aan te schrijven, of tekeningetjes om in te kleuren met photoshop, er staan zelfs genoeg spelletjes op die je zonder internet kan spelen. Ik kon ook gewoon de hele dag aan een stuk door leren natuurlijk. Maar dat bleek onmogelijk, het idee alleen al dat ik niet op internet kón was genoeg om mij compleet uit mijn lood te slaan. Het is geen tof gevoel, helemaal van de wereld afgesloten te zitten... zelfs al is dat niet helemaal zo.

Maar goed, wat het ook was, ik heb godzijdank terug internetverbinding nu, en ik kan weer naar hartelust alle schade die ik vandaag opgelopen heb inhalen. Met bijvoorbeeld, deze smeekbede aan degene die ervoor zorgt dat ik internet heb: doe me dat alsjeblieft nóóit meer aan!

Dankjewel,

21:42 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-12-06

Lieve, kleine Piranha,

 

Ze hebben je er verdorie uitgekegeld, uit de Tijdloze! De bijbel van de goeie smaak, of toch in elk geval de bijbel voor de StuBru-luisteraars. Jaarlijkse traditie is het hier thuis, om in elke kamer waar je komt de Tijdloze te horen. Monster, mijn zusje, en ik leven nu en dan zo hard mee dat het griezelig wordt. Zoals net. Met een half oor luisterden we naar de arme stakkerds die uit de lijst gevallen waren dit jaar. Met nog een halver oor luisterden we naar de arme Belgen die niet langer tijdloos zijn. En plotseling, uit beide slaapkamers, een hartverscheurende schreeuw! Zornik ligt er helemaal uit! Nog geen halve seconde na die bijna-hartaanval kwam de volgende: ook jij ligt eruit, Lieve kleine Piranha! Een nieuwe schreeuw deed het huis op zijn grondvesten daveren.

Wat is er aan de hand? Behalve de eeuwige ondervertegenwoordiging van vrouwen in de Tijdloze, wordt er dit jaar een slachting onder de Belgische platen aangericht. Niet alleen jij en Zornik liggen eruit, maar er is ook geen spoor meer van Hooverphonic en Novastar. Godzijdank is er nog altijd Mia, maar ik hou persoonlijk eigenlijk meer van jou dan van haar...

Ik stel voor, dat je voor volgend jaar je scherpe tandjes even in de achterwerken van een paar andere Tijdloze platen zet. Kan jij weer lekker Tijdloos zijn!

13:10 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

28-12-06

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand,

 

Wie is de mooiste van het land? En dan hoor jij antwoord te geven, en als ik écht Sneeuwwitje was, dan zou je antwoorden dat ik dat ben. Maar dat ben ik dus niet.

Ik weet best dat het niet nodig is om te jammeren over hoe ik eruit zie. Dat het nog zó slecht niet gesteld is. Maar het zal dan wel iets typisch vrouwelijks zijn om toch minutieus in jouw weerspiegeling te kijken, en bij het meisje achter het glas net al datgene te ontdekken wat er niet hoefde te zijn. Wat wel mooi of goed is, dat vergeten we voor het gemak. Want we zijn niet perfect en dat kúnnen we ook niet zijn. Alleen zou ik dat zo ongelooflijk graag toch willen...

Vroeger wou ik dat ik niet bestond. Ik wilde steeds dunner en dunner worden, tot ik helemaal zou verdwijnen. En toen dat niet snel genoeg ging, ging ik mezelf wegkrabben. Soms wil ik nog steeds verdwijnen, niet bestaan en nooit bestaan hebben. Gelukkig steeds minder vaak. Op een keer zal  ik er niet meer bij stilstaan dat ik ben, en gewoon zijn zonder te verlangen naar niet-zijn.

Ik weet het wel, er zijn zoveel leukere dingen om naar te verlangen dan perfectie en schoonheid. En er zijn zoveel belangrijker dingen om bij stil te staan of om over te piekeren. Doe ik ook wel. Maar iets waar je jarenlang dag en nacht mee bent bezig geweest, dat krijg je niet zomaar weg met een knipoog van een toverspiegel. Het zou net zoiets zijn als... jij die plots moest ophouden met mensen te weerspiegelen en in de plaats je eigen zelf tonen. Als je eraan denkt, dan doe je dat. Maar je kan niet voortdurend alert zijn, en soms slipt de aandacht even weg. En dan weerspiegel je toch weer mij. Zo weerspiegel ik af en toe nog eens de obsessie om te verdwijnen, of de obsessie om perfect te zijn. Elk om de beurt, dan, want samen gaan ze niet. Want als ik niet besta, dan kan ik niet perfect zijn, en iemand die perfect is wil niet verdwijnen.

Soms zou ik wel eens willen dat er geen spiegels bestonden. En ook geen weerspiegelend glas, geen waterplassen waarin je jezelf kan zien, en misschien zelfs geen fototoestellen. Of toch geen digitale, analoog mag nog wel want tegen dat het filmpje daarvan is ontwikkeld zie je er toch al niet meer uit zoals je er op de foto uitzag. Leven zou zoveel handiger zijn als niemand echt wist hoe hij eruit ziet. En als je dan echt, écht zou willen weten hoe je eruitziet, dan moet je iemand zoeken die jou graag heeft. Kijk je in zijn of haar ogen... of door zijn of haar ogen. En door de ogen van iemand die van jou houdt, ben je àltijd mooi. Dat zou de oplossing zijn, toverspiegel. Maar waar moet jij dan heen? Wel... wat dacht je van terug naar je sprookjesboek?

Je spiegelbeeld,

10:00 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

27-12-06

Beste Peter Pan,

 

Het is al meer dan honderd jaar geleden dat jij de Darling-kinderen met je mee naar Never-Neverland nam. Sindsdien zijn er nog wel een paar meldingen van Nooitgedachtreizen bekend, maar niet zo heel erg veel. Ik maak me een beetje zorgen. Je zal je daar toch niet vervelen? En er zal toch wel iemand zijn die je verhalen en sprookjes vertelt? In geval je je toch verveelt, of er niemand is die verhaaltjes vertelt, kom je mij dan halen? Ik ben dan wel een meisje, maar geen Wendyvogel. Ik kàn verhalen vertellen, maar geen sokjes stoppen, ontbijt klaarmaken of lenteschoonmaak doen. Tink hoeft ook niet jaloers te zijn als ik er ben. In feite ben ik gewoon een Lost Boy, maar dan in een meisjeshuid.

Het zou zo fijn zijn om met je mee te kunnen naar Never-Neverland. Ik wil niets liever dan nooit groot worden, of toch nooit meer groter dan ik nu al ben. Vrij zijn, klein zijn, nooit hoeven opruimen en de hele dag kunnen ravotten en spelen. Piraten om mee te vechten en Indianen om mee op bizonjacht te gaan, hutten, hangmatten, bomen om in te klimmen en meren om je in te wassen. Als wassen écht nodig is, dan. Ik weet trouwens nog wel een paar Lost Boys die het geweldig zouden vinden om met ons mee te gaan naar de Second Star on the Right en dan Straight On till Morning. Hoe fantastisch zou het niet zijn als het voor altijd vier seizoenen tegelijk was, zodat ik voor altijd in de zomer zou kunnen spelen en plezier maken met Jomps, het Lief Heersbeest, Jack Wolfspack, Kaat Piraat en alle andere Peter Pan-complexen. Er kunnen dan trouwens maar beter een paar diepvriezers zijn om mee te spelen, wc-containers om op te klimmen en vooral massa's verkleedkleren...

Kom op, Peter Pan, laten we samen een gigantisch speelplein maken van Never-Neverland, en laten we allemaal lekker nooit groot worden! Kom je mij halen? Mijn raam staat alvast elke nacht voor je open...

Tot gauw!

11:15 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-12-06

Lief Heersbeest,

 

Er groeit iets in mij... Ik kan het niet helpen, maar het wordt steeds groter en heviger, ik kan er niet meer omheen. Straks gaat het leven, en ik wil niet dat het een eigen leven gaat leiden. Ik wil het in mijn leven, en als het even kan ook een beetje in dat van jou. En daarom dus de moeilijkste soort brief-van-Sneeuwwitje ooit. Een liefdesbrief-van-Sneeuwwitje.

Er kruipen lieveheersbeestjes onder mijn huid. Ze zitten in mijn bloed, en ik weet niet hoe ze er gekomen zijn. Opeens zaten ze er, ze maakten mij bang en verward, maar na een tijdje raakte ik aan hen gewend en wilde ik ze eigenlijk niet meer kwijt. Het is een fijn gevoel, al die pootjes crawlend in de kleinste adertjes onder je vel. Ze maken je warm... Net als jouw armen om mij heen, die maken mij zó warm dat ik bijna ga vuurwerken van geluk.

Op een dag besloten de lieveheersbeestjes zich in mijn buik te gaan nestelen. Daar raakte ik weer een beetje onzeker van, want ik wist dat ze daar zouden gaan groeien. Ik ben niet zo goed in voelen, eerlijk gezegd... Maar soms kan ik plots alleen maar voor mij uit staren en voelen. Zo'n fijn gevoel, zo eentje van lang geleden, eentje dat ik best wilde houden. En dus luisterde ik niet naar de wijze raad van degenen om mij heen, groef ik voor een keer geen kanaal door mijn huid heen om het gevoel en de lieveheersbeestjes een uitgang aan te bieden. Ik liet ze in mijn buik wonen, liet ze groeien.

Daarom was het ook nogal moeilijk om nee te zeggen, zie je, toen jij op een nachtje bij mij sliep. Misschien was dat beter geweest achteraf gezien, misschien... maar op dat moment hadden de lieveheersbeestjes alles al overgenomen. Ik word bestuurd door zespotige stippelinsecten en ik reageer volledig uit gevoel. Gevoel trouwens, dat ik compleet begraven had en dacht wel nooit meer te gaan voelen. Wat doe jij met mij? Het kan mij niet schelen hoeveel littekentjes er op mijn vel achterblijven, maar doe dat nog een keer... veel keer... laat mij voelen...

Lief Heersbeest, het kan me niets schelen wat de rest van de wereld denkt, het kan me niets schelen of het het domste plan van de wereld is of toch op zijn minst het minst goeie idee dat ik ooit al heb gehad... Wel... hmm... Zal ik nog een paragraafje rond de pot draaien of krijg ik het al meteen gezegd?

Lief, Lief Heersbeest, ik hou van jou. Wil jij ook een beetje van mij houden?

16:45 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-12-06

Mijn beste Ego,

 

Ik weet dat de laatste weken niet echt de makkelijkste voor je zijn geweest, en de allerlastigste dag moet wellicht nog komen. Desalniettemin vind ik dat je je overal toch dapper doorheen hebt geslagen, en dat wilde ik je even laten weten.

Je bent altijd een bovenstebest Ego geweest, eentje waar ik perfect mee kan omgaan. Goed, je hebt een paar stevige deuken gekregen in de loop der jaren. Daar waar het in de beginjaren van mijn schoolloopbaan nog een geweldig spelletje was om in competitie te gaan met de andere twee slimste meisjes van de klas, heeft de wiskunde je genekt en ben je je leiderspositie kwijtgeraakt. Jammer dat altijd alles vanzelf ging eerst, want later lukte dat niet meer en noch ik noch jij wist hoe er moet geleerd worden. Dat was een beetje het begin van het einde, want sinds ik de hoogste trap van de ladder, de Latijnse trap, al niet gehaald had, kreeg jij elk jaar wel een deukje bij. En toch kon ik je tegen het einde van het zesde middelbaar nog vrij goed uitdeuken, want toen wilden we met alle geweld naar de universiteit. Waar ik zoals bekend ook twee keer ben mislukt. Dàt was zowat de grootste deuk die ik dacht dat jij hebben kon. En toch sloeg je je er ook daar weer door. Tot we nu ergens zitten waar we thuishoren. Of toch waar we het aankunnen.

Ik heb nooit problemen met je gehad. Goed, jij bent best groot voor een vrouwelijk Ego, maar gelukkig zijn we er goed in dat een beetje weg te moffelen. De voorbije jaren heeft niemand daar echt last van gehad. We weten dat we goed zijn in de dingen die we graag doen, en we zijn godzijdank omringd met mensen die dat respecteren en bewonderen. Precies genoeg om niet tot uitbarsting te komen. We weten bijvoorbeeld, dat we goed schrijven. We weten ook dat we goeie animatoren zijn. En zo weten we nog wel meer dingen.

Het grote probleem is nu, dat we altijd gewend zijn geweest alles zelf te doen. Ook op momenten dat we in principe iets met andere Ego's samen moesten doen. We konden het altijd wel zo draaien of keren dat wij degenen waren die stiekem de touwtjes in handen hadden, terwijl de rest dat gevoel helemaal niet had. Dat vonden we goed zo, zo had jij de ruimte en was samenwerken voor alle partijen een weinig stresserende bezigheid. Tot nu, natuurlijk.

Nu zijn we dus in een richting terechtgekomen waar alle Ego's nogal groot uitgevallen zijn. Het komt voor dat het complementaire Ego's zijn, natuurlijk, maar het komt ook voor dat ze in competitie gaan. Of gewoon botweg botsen. Dat deed het bij ons. We moesten samenwerken met twee Ego's waar we niet goed tegenop kunnen. We wéten wel dat we in sé niet minder goed zijn, het tegendeel zou zelfs mogelijk kunnen zijn, maar de andere Ego's zijn nogal overheersend van aard. Dat zijn wij niet, wij zijn er altijd in geslaagd zo weinig opvallend mogelijk de grootste te zijn. En nu worden we een beetje vertrappeld door die anderen.

Het blijkt gelukkig wel dat onze eigen methode nog wel altijd effectief is. We hadden een scène kunnen maken toen letterlijk niks meer ging zoals wij het wilden, maar we verkozen stilletjes onze eigen weg te blijven volgen. Een gokje, maar een gokje dat goed is uitgevallen: twee derde van de opdracht is onopvallend genoeg toch helemaal in onze handen gevallen. En dan komen we eindelijk bij de kern van het hele probleem. Want wie zal er straks met de Ego-Eer mogen gaan lopen? Te vrezen valt dat het niet wij zullen zijn, dat jij niet zal krijgen wat jou toekomt. Maar ik wéét wat je verdient, dat je het verdient. Daarom alvast deze brief. Voor mijn beste Ego.

Allerhartelijkst,

18:03 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-12-06

Moi Zuz!

 

Wat was ik blij vrijdag, dat ik eindelijk naar je toe kon komen! Ik kon er bijna niet van slapen 's nachts, en toch was ik niet zo zombie als ik gedacht had. Maar de gedachte aan maar enkele uurtjes van jou verwijderd te zijn hielp wel goed. Dat ene uurtje in de klas duurde lang, zó lang, het leken er wel tien! Maar toen mocht ik naar buiten, stond ik nog even te praten en kon ik er eindelijk vandoor. Op naar het vliegveld!

Mama en papa brachten me weg, ik denk dat ze het een beetje griezelig vonden om mij in mijn eentje richting vliegtuig te zien vertrekken. Het is normaal gezien Frequent Fly Mom die door de douane gaat, niet ik. Zelf had ik vooral zorgen over de piep-machine, het controleding waar je doorheen moet om te zien of je verboden wapens en toestanden bij hebt. Maar dat had ik dus niet, en toen ik erdoorheen was kon ik mij zorgen beginnen maken over het volgende: de terugreis. Niet over de heenreis, want dat kon nu niet moeilijk meer zijn. Parfum kopen, door de winkels slenteren en vervolgens wachten tot ik op het vliegtuig mocht.

Met mij gezicht tegen het raam geperst zat ik te kijken hoe ik België verliet. Tussendoor heb ik nog wel wat anders gedaan, gelezen, geschreven, gegeten, maar toen ik terug land zag kleefde mijn neus toch terug tegen het raam tot ik op de begane grond stond. Het was inmiddels van helder licht weer in België naar aardedonker in Finland gegaan. En toen zag ik al die lichtjes, de bomen, herkende ik een beetje Scandinavische trekjes, en mijn buik zei: Hier, Sneeuwwitje, hier hoor ik. Ik weet nog niet zo goed of ik van plan ben naar mijn buik te luisteren, maar goed. Daar gaat deze brief helemaal niet om. Deze brief is voor jou, Zuz, die ik toen ik vijfendertig minuten te vroeg geland en met mijn bagage alvast achter mij aan slepend op het vliegveld eindelijk om de hals kon vliegen.

Het eerste wat ik van Finland zag, waren de toiletten, en het allereerste wat ik leerde was dat het daar niet zoals in België gaat: deursloten draaien naar de verkeerde kant. En zo heb ik nog wel meer grappige dingen ontdekt in dat weekendje in het Hoge Noorden...
Maar goed, Zuz, het was een fantastisch weekend. Ik vond het allemaal even leuk, de struintochtjes door Helsinki en zijn shoppingmalls, het kerstmarktje en het houten winkeltje, de haven, de kathedraals, de kou, de tapas, de kans op sneeuw, het designmuseum, het Olympisch Stadion,... Maar ook het Zweeds kunnen lezen en het absoluut geen Fins kunnen verstaan vond ik wel grappig. Ik kàn daar dingen begrijpen, zolang het maar geen mensen zijn. Overigens schijn ik er wel heel Fins uit te zien, want zelfs op de terugweg begon iedereen nog in het Fins tegen mij... Ik zou het misschien toch een beetje moeten leren, gewoon voor de fun. Voorlopig raak ik nog niet veel verder dan Hyvää matkaa en Kitos, maar met een beetje moeite...

Afdwaler! Ik was aan het vertellen wat ik allemaal zo leuk vond aan mijn weekendje bij jou, maar het aller, allerleukste ben ik vergeten. Bij jou zijn! Dat was al meer dan negentig dagen geleden of zo! Veel te lang, en al helpt het wel een beetje dat we elkaar over internet kunnen spreken of dat een berichtje sturen nu en dan ook wel gaat, toch vind ik het superlastig om jou zo lang niet te kunnen zien. Maar wacht, binnenkort, als je eindelijk weer thuis bent...

Lieve Zuz, nog veel plezier die laatste week die je daar nog rest! Doe nog maar gezellig een keertje alles wat je daar kan doen! Sauna na het zwemmen, of middageten in de wintertuin. Geniet nog eventjes van het gekwebbel van je Roommate, want oh, wat zal het straks thuis weer rustig zijn... En ik hoop, heel erg hard, dat het straks toch fijn begint te sneeuwen, zodat je ten minste toch nog een mooi, sneeuwwit einde aan je avontuur kan breien.

Hejppa, Zuz, tot gauw!

19:29 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

05-12-06

Liefste Sinterklaas,

 

Gelukkig verjaardag! 1736 jaar oud zou u al moeten zijn, ongeveer natuurlijk, want in de tijd dat u geboren bent hadden ze nog niet echt geboorteregisters. Overigens bent u niet eens jàrig morgen, zes december is de verjaardag van uw sterfdatum. Maar dat is misschien niet kindvriendelijk genoeg, en daarom geloven wij al eeuwen dat u cadeautjes uitdeelt op uw verjaardag. Maar omdat uw echte verjaardag niet bekend is, toch maar een gelukkige verjaardag gewenst.

Ik heb al in geen jaren meer een sinterklaasbrief geschreven, laat staan ooit een echte Brief aan Sinterklaas. Dat komt omdat ik ook niet echt meer een kind ben, en mijn ouders het cadeautjesgeven hebben overgenomen zodat u meer tijd zou hebben om de échte kindjes blij te maken. Maar dit jaar heb ik eigenlijk een bijzonder soort verlanglijst, eentje waar mijn ouders mij niet bij zullen kunnen helpen. En omdat u een goedheilig man bent, die bovendien alles weet, dacht ik dat u wellicht wél kon helpen.

In mijn schoentje hoeft er niks te zitten dit jaar, lieve Sint, ik heb alles wat ik nodig heb. Dit jaar wil ik niets voor mij, maar liever iets voor anderen. Zou het mogelijk zijn om voor mijn Giechelvriendinnetje een nieuwe knie te brengen? Ze sukkelt er al zo lang mee, is al enkele keren geopereerd en nog steeds werkt het gewricht niet zoals het zou moeten. Kan u daar voor zorgen, Sint, want ik zou echt graag willen dat ze gauw weer kan rondspringen en huppelen zoals voordien. Verder zou ik ook graag willen dat mijn Mamie zich weer wat beter voelt, want ze wordt er zo stilletjesaan een beetje gek van. Hebt u daar misschien een wonderpilletje voor? Als er een boek bestaat "Goede communicatie, hoe doe ik dat", kan u dat misschien in de schoorsteen van onze school droppen. En misschien kan u een enorme bestelling Volkswagens doen, zodat de grote bazen de fabriek in Vorst toch niet kunnen sluiten? Wil u misschien eens in het oor van het vriendje van mijn Klasvriendinnetje fluisteren dat hij haar moet vragen mee kerst te komen vieren? En, ik weet het, het is bijna onmogelijk, maar misschien kan u wel één dagje de zon laten schijnen in het bijna-heel-de-dag-donkere Finland, want ik zou niet willen dat mijn Zuz daar een beetje depressief zou worden. Maar misschien moet u daarvoor wel samenwerken met de Kerstman, die is in Finland namelijk al gearriveerd. Als laatste zou ik graag willen dat morgenvroeg in elk schoentje, van iedereen, zelfs al hebben ze geen schoentje gezet, een briefje zit met een complimentje. Hoe klein ook, dat is toch een mooi cadeautje? En zo heeft iedereen iets gekregen, iets dat dikwijls veel langer meegaat dan een stuk speelgoed, en ongetwijfeld ook langer dan een chocoladen Zwarte Piet of een Sint van speculaas.

Dag, Sinterklaas! Veel succes vannacht op de daken, ik hoop dat ze niet te glad zullen zijn van de regen, vriezen doet het gelukkig toch nog niet. En laat u al de borreltjes die aan de schoorstenen klaar zullen staan maar smaken. Een mens mag al eens vieren dat hij 1736 jaar oud wordt!

Drie dikke zoenen,

15:58 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

03-12-06

Dear Brian,

 

Ik had er zo naar uitgekeken, jullie concert dinsdag. Soms ben ik té verwachtingsvol en raak ik teleurgesteld als ik dat doe. Ik kon het niet helpen. Jij bent mijn held, degene die ik zou willen zijn als ik niet mijzelf was geweest. En Placebo is de muziek die mij maakt en raakt. Telkens opnieuw, en dinsdag was alles perfect. Ik had letterlijk willen uiteenspatten van geluk, daar tussen al die mensen in het Sportpaleis. Maar dat kon ik niet doen, want na deze droom die uitkwam was er alvast een nieuwe gegroeid om voor te leven.

Het oorspronkelijke plan was dat mijn concertmaatje en ik je van het podium zouden ontvoeren en je met ons mee zouden nemen, verstopt in haar tas. Dan zou ik je in mijn kast stoppen, zodat ik elke dag naar je kon kijken en luisteren. Ik zou honderden vragen bedenken die ik je wil stellen, want hoewel ik alle interviews heb gelezen heb ik het gevoel steeds minder te weten. Dezelfde vragen krijgen steeds andere antwoorden. Vind je jezelf telkens opnieuw uit of ben je gewoon wispelturig? Hou je ervan journalisten te mindfucken of zeg je maar wat om wat je echt denkt te beschermen? Zoiets zou ik willen weten. De moeilijkste vragen eerst, vragen die je nog nooit hebt gehoord. Ik kon je niet ontvoeren dinsdag, je bleek toch iets te groot om in de tas te passen. Maar in mijn kast is nog plaats, dus ga ik voorlopig maar door met vragen verzinnen. Voor het geval je er toch ooit belandt. Of voor de dag dat mijn nieuwe droom uitkomt en de journalist die ik blijkbaar ga worden je ze in een interview kan stellen. Of allebei tegelijk, natuurlijk, want kasten en interviews zijn erg combineerbaar.

Pure Morning. Een song over twee meisjes, vrouwen, vriendinnen. Waarom heet dat Pure Morning? Omdat het meisjes zoals ik zijn? Meisjes die geen liefde kunnen maken, want dat zeg je niet in het Nederlands, meisjes die geen nieuw leven kunnen maken met z'n twee, meisjes die in plaats daarvan een nieuwe dag maken? Dat dacht ik, vroeger tenminste, dat we dat deden. Zij en ik, maar dat zou ons te ver brengen.

Ik weet niet of wat ik nog meer zou vragen mensen interesseert. Ik wil het gewoon zelf weten. Of je naar je eigen muziek zou luisteren en wat je van de lullige MySpace-commentaren vindt. Brian I love you en Brian marry me. Waarom je Plasticine hebt geschreven, dankje daarvoor, trouwens, en wat je bedoelt met iemand blind maken door weg te gaan. Is dat wat er gebeurt als niemand anders de plaats kan innemen van degene die wegging omdat niemand ooit net hetzelfde kan zijn? En wat heb jij met apen?

Verder zou ik vooral willen weten hoe je er van dichtbij uitziet. Hoe je ruikt, al kan ik me wel iets sigaretachtigs voorstellen. Gewoon, dingen die je zonder het te beseffen van iedereen kan opnemen. Het van-vlees-en-bloed-zijn. En dan zou ik beleefd vragen of je wil zingen, met die voice to make me cry. Ik zou niet weten wat ik het liefste zou willen horen, maar dat zou ik dan vragen als voorlaatste vraag. Sing me your own favourite Placebo song?

En dan zou ik de laatste vraag stellen. Wat zou je er van zeggen als je hier eens bleef wonen, in mijn kast?

With Love,

15:04 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

02-12-06

Beste Vadertje Tijd,

 

Alles verandert en iedereen verandert. Ik zie u al knikken, met een glimlach op uw gerimpelde gezicht. "Daar ben je dan ook eindelijk achter," zal u zeggen. En in gedachten zal u denken dat het niet veel langer had moeten duren, vooraleer ik daar achter kwam. Ik word ouder, het past niet meer om te blijven geloven in een wereld waarin alles altijd hetzelfde blijft. 

Het veranderen, dat gaat vanzelf. Dat merkte ik gisteren. Ik zat op de bus, één van de laatste. Naar de film geweest. Vroeger, zo lang geleden al, was ik degene die mijn prinses op de bus zou hebben gezet en zelf zou ik met de fiets naar huis zijn gecrosst. Onderweg over mijn schouder kijkend of de bus mij al inhaalde, zodat ik nog een laatste glimp van haar zou kunnen opvangen. Vroeger zou ik trouwens nooit op de bus zijn gestapt als het niet echt, écht hoefde. Nu ben ik het die na de film de bus op stapt. Nog een laatste knuffel van mijn date, die zijn fiets draait en vervolgens naar huis fietst. En daar zat ik dan, de plek die zij meestal innam is nu de mijne geworden, iemand heeft mijn rol omgedraaid.

Het gaat niet alleen daarom, dat veranderen. Vroeger, nog niet zo heel lang geleden, was ik met geen stokken aan het werken te krijgen. School duurde al lang genoeg tijdens de uren, geen denken aan dat ik er nog eens voor zou werken als het niet echt, écht hoefde. Mijn weekends waren vrij, mijn avonden ook. Ik schreef, veel, en van mijn vrienden zag ik er elk weekend wel minstens eentje. Helemaal anders, nu. Ik ga naar school en ik maak nog steeds kleine oefeningen en werkjes 's ochtends af voor de bel gaat. Sommige dingen veranderen nooit. Maar eens ik thuiskom moet de computer meteen aan, niet omdat ik wil schrijven maar omdat ik moet werken. Van schrijven is er al maanden niks gekomen. En de vrienden moeten ofwel geluk hebben dat er een gaatje in mijn agenda zit, ofwel zijn ze zelf zo druk bezig dat ik nergens meer tussen pas. Tijd, weet u wel, is een luxeproduct.

En toch, ik zei het al, zijn er dingen die nooit veranderen. Het gevoel toen ik van de film kwam en mijn prinses op de bus had gezet is hetzelfde als het gevoel dat ik nu heb als ik zelf op de bus stap en mijn filmvriendje met zijn fiets zie wegstuiven. De rollen zijn anders, maar niet het gevoel. Dat komt niet doordat ik van hem evenveel hou als ik van haar hield. Dat komt omdat ik de Tijd had om met hem weg te kunnen gaan...

 

15:26 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |