28-12-06

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand,

 

Wie is de mooiste van het land? En dan hoor jij antwoord te geven, en als ik écht Sneeuwwitje was, dan zou je antwoorden dat ik dat ben. Maar dat ben ik dus niet.

Ik weet best dat het niet nodig is om te jammeren over hoe ik eruit zie. Dat het nog zó slecht niet gesteld is. Maar het zal dan wel iets typisch vrouwelijks zijn om toch minutieus in jouw weerspiegeling te kijken, en bij het meisje achter het glas net al datgene te ontdekken wat er niet hoefde te zijn. Wat wel mooi of goed is, dat vergeten we voor het gemak. Want we zijn niet perfect en dat kúnnen we ook niet zijn. Alleen zou ik dat zo ongelooflijk graag toch willen...

Vroeger wou ik dat ik niet bestond. Ik wilde steeds dunner en dunner worden, tot ik helemaal zou verdwijnen. En toen dat niet snel genoeg ging, ging ik mezelf wegkrabben. Soms wil ik nog steeds verdwijnen, niet bestaan en nooit bestaan hebben. Gelukkig steeds minder vaak. Op een keer zal  ik er niet meer bij stilstaan dat ik ben, en gewoon zijn zonder te verlangen naar niet-zijn.

Ik weet het wel, er zijn zoveel leukere dingen om naar te verlangen dan perfectie en schoonheid. En er zijn zoveel belangrijker dingen om bij stil te staan of om over te piekeren. Doe ik ook wel. Maar iets waar je jarenlang dag en nacht mee bent bezig geweest, dat krijg je niet zomaar weg met een knipoog van een toverspiegel. Het zou net zoiets zijn als... jij die plots moest ophouden met mensen te weerspiegelen en in de plaats je eigen zelf tonen. Als je eraan denkt, dan doe je dat. Maar je kan niet voortdurend alert zijn, en soms slipt de aandacht even weg. En dan weerspiegel je toch weer mij. Zo weerspiegel ik af en toe nog eens de obsessie om te verdwijnen, of de obsessie om perfect te zijn. Elk om de beurt, dan, want samen gaan ze niet. Want als ik niet besta, dan kan ik niet perfect zijn, en iemand die perfect is wil niet verdwijnen.

Soms zou ik wel eens willen dat er geen spiegels bestonden. En ook geen weerspiegelend glas, geen waterplassen waarin je jezelf kan zien, en misschien zelfs geen fototoestellen. Of toch geen digitale, analoog mag nog wel want tegen dat het filmpje daarvan is ontwikkeld zie je er toch al niet meer uit zoals je er op de foto uitzag. Leven zou zoveel handiger zijn als niemand echt wist hoe hij eruit ziet. En als je dan echt, écht zou willen weten hoe je eruitziet, dan moet je iemand zoeken die jou graag heeft. Kijk je in zijn of haar ogen... of door zijn of haar ogen. En door de ogen van iemand die van jou houdt, ben je àltijd mooi. Dat zou de oplossing zijn, toverspiegel. Maar waar moet jij dan heen? Wel... wat dacht je van terug naar je sprookjesboek?

Je spiegelbeeld,

10:00 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Een paar bruine ogen Voor en door deze twee ogen zul jij altijd een mooi Sneeuwwitje zijn, en dan hoef je echt niet helemaal perfect te zijn, want jij bent al perfect zoals je bent. Deze ogen zien verder dan enkel jouw ogen, dan enkel jouw beeltenis, zij kijken dieper, tot onder je lieflijke verschijning en dan, dan vinden ze daar een prinsesje o zo fijn en o zo mooi, in alle betekenissen van het woord. Dus mocht je eens een spiegel nodig hebben... Of een dekentje om onder weg te kruipen, jeweetmeweltevinden.

Gepost door: Jeweetwelwie | 28-12-06

De commentaren zijn gesloten.