19-12-06

Mijn beste Ego,

 

Ik weet dat de laatste weken niet echt de makkelijkste voor je zijn geweest, en de allerlastigste dag moet wellicht nog komen. Desalniettemin vind ik dat je je overal toch dapper doorheen hebt geslagen, en dat wilde ik je even laten weten.

Je bent altijd een bovenstebest Ego geweest, eentje waar ik perfect mee kan omgaan. Goed, je hebt een paar stevige deuken gekregen in de loop der jaren. Daar waar het in de beginjaren van mijn schoolloopbaan nog een geweldig spelletje was om in competitie te gaan met de andere twee slimste meisjes van de klas, heeft de wiskunde je genekt en ben je je leiderspositie kwijtgeraakt. Jammer dat altijd alles vanzelf ging eerst, want later lukte dat niet meer en noch ik noch jij wist hoe er moet geleerd worden. Dat was een beetje het begin van het einde, want sinds ik de hoogste trap van de ladder, de Latijnse trap, al niet gehaald had, kreeg jij elk jaar wel een deukje bij. En toch kon ik je tegen het einde van het zesde middelbaar nog vrij goed uitdeuken, want toen wilden we met alle geweld naar de universiteit. Waar ik zoals bekend ook twee keer ben mislukt. Dàt was zowat de grootste deuk die ik dacht dat jij hebben kon. En toch sloeg je je er ook daar weer door. Tot we nu ergens zitten waar we thuishoren. Of toch waar we het aankunnen.

Ik heb nooit problemen met je gehad. Goed, jij bent best groot voor een vrouwelijk Ego, maar gelukkig zijn we er goed in dat een beetje weg te moffelen. De voorbije jaren heeft niemand daar echt last van gehad. We weten dat we goed zijn in de dingen die we graag doen, en we zijn godzijdank omringd met mensen die dat respecteren en bewonderen. Precies genoeg om niet tot uitbarsting te komen. We weten bijvoorbeeld, dat we goed schrijven. We weten ook dat we goeie animatoren zijn. En zo weten we nog wel meer dingen.

Het grote probleem is nu, dat we altijd gewend zijn geweest alles zelf te doen. Ook op momenten dat we in principe iets met andere Ego's samen moesten doen. We konden het altijd wel zo draaien of keren dat wij degenen waren die stiekem de touwtjes in handen hadden, terwijl de rest dat gevoel helemaal niet had. Dat vonden we goed zo, zo had jij de ruimte en was samenwerken voor alle partijen een weinig stresserende bezigheid. Tot nu, natuurlijk.

Nu zijn we dus in een richting terechtgekomen waar alle Ego's nogal groot uitgevallen zijn. Het komt voor dat het complementaire Ego's zijn, natuurlijk, maar het komt ook voor dat ze in competitie gaan. Of gewoon botweg botsen. Dat deed het bij ons. We moesten samenwerken met twee Ego's waar we niet goed tegenop kunnen. We wéten wel dat we in sé niet minder goed zijn, het tegendeel zou zelfs mogelijk kunnen zijn, maar de andere Ego's zijn nogal overheersend van aard. Dat zijn wij niet, wij zijn er altijd in geslaagd zo weinig opvallend mogelijk de grootste te zijn. En nu worden we een beetje vertrappeld door die anderen.

Het blijkt gelukkig wel dat onze eigen methode nog wel altijd effectief is. We hadden een scène kunnen maken toen letterlijk niks meer ging zoals wij het wilden, maar we verkozen stilletjes onze eigen weg te blijven volgen. Een gokje, maar een gokje dat goed is uitgevallen: twee derde van de opdracht is onopvallend genoeg toch helemaal in onze handen gevallen. En dan komen we eindelijk bij de kern van het hele probleem. Want wie zal er straks met de Ego-Eer mogen gaan lopen? Te vrezen valt dat het niet wij zullen zijn, dat jij niet zal krijgen wat jou toekomt. Maar ik wéét wat je verdient, dat je het verdient. Daarom alvast deze brief. Voor mijn beste Ego.

Allerhartelijkst,

18:03 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.