02-12-06

Beste Vadertje Tijd,

 

Alles verandert en iedereen verandert. Ik zie u al knikken, met een glimlach op uw gerimpelde gezicht. "Daar ben je dan ook eindelijk achter," zal u zeggen. En in gedachten zal u denken dat het niet veel langer had moeten duren, vooraleer ik daar achter kwam. Ik word ouder, het past niet meer om te blijven geloven in een wereld waarin alles altijd hetzelfde blijft. 

Het veranderen, dat gaat vanzelf. Dat merkte ik gisteren. Ik zat op de bus, één van de laatste. Naar de film geweest. Vroeger, zo lang geleden al, was ik degene die mijn prinses op de bus zou hebben gezet en zelf zou ik met de fiets naar huis zijn gecrosst. Onderweg over mijn schouder kijkend of de bus mij al inhaalde, zodat ik nog een laatste glimp van haar zou kunnen opvangen. Vroeger zou ik trouwens nooit op de bus zijn gestapt als het niet echt, écht hoefde. Nu ben ik het die na de film de bus op stapt. Nog een laatste knuffel van mijn date, die zijn fiets draait en vervolgens naar huis fietst. En daar zat ik dan, de plek die zij meestal innam is nu de mijne geworden, iemand heeft mijn rol omgedraaid.

Het gaat niet alleen daarom, dat veranderen. Vroeger, nog niet zo heel lang geleden, was ik met geen stokken aan het werken te krijgen. School duurde al lang genoeg tijdens de uren, geen denken aan dat ik er nog eens voor zou werken als het niet echt, écht hoefde. Mijn weekends waren vrij, mijn avonden ook. Ik schreef, veel, en van mijn vrienden zag ik er elk weekend wel minstens eentje. Helemaal anders, nu. Ik ga naar school en ik maak nog steeds kleine oefeningen en werkjes 's ochtends af voor de bel gaat. Sommige dingen veranderen nooit. Maar eens ik thuiskom moet de computer meteen aan, niet omdat ik wil schrijven maar omdat ik moet werken. Van schrijven is er al maanden niks gekomen. En de vrienden moeten ofwel geluk hebben dat er een gaatje in mijn agenda zit, ofwel zijn ze zelf zo druk bezig dat ik nergens meer tussen pas. Tijd, weet u wel, is een luxeproduct.

En toch, ik zei het al, zijn er dingen die nooit veranderen. Het gevoel toen ik van de film kwam en mijn prinses op de bus had gezet is hetzelfde als het gevoel dat ik nu heb als ik zelf op de bus stap en mijn filmvriendje met zijn fiets zie wegstuiven. De rollen zijn anders, maar niet het gevoel. Dat komt niet doordat ik van hem evenveel hou als ik van haar hield. Dat komt omdat ik de Tijd had om met hem weg te kunnen gaan...

 

15:26 Gepost door Sneeuwwitje | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Tiktak, tiktak…

Wijzers tikken onverbiddelijk voort,
zijn zo stug,
al wat is gezegd komt nimmer terug,
is een vervlogen woord.

De zon wekt ons ’s morgens,
de maan steekt ons in bed.

De ene keer klopt de winter aan,
en krijgt alles een wit jasje aan,
waaronder nieuw leven broeit,
alles teruggroeit,
blauwe hemel, zo frisgroen de gazon,
bladeren in volle glorie, geblakerd door de zon,
vallen zullen ze toch, daar is geen ontkomen aan,
Tijd blijft nooit stilstaan.

Gepost door: Vadertje Tijd | 02-12-06

Tijd is meer dan een luxe produkt.

Peter

Gepost door: peter | 04-12-06

De commentaren zijn gesloten.